Evropa

Sve teže kretanje unutar granica EU, građani zbunjeni pod kojim uslovima i gde mogu da putuju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S.T.

22/01/2022

-

18:10

Sve teže kretanje unutar granica EU, građani zbunjeni pod kojim uslovima i gde mogu da putuju
Sve teže kretanje unutar granica EU, građani zbunjeni pod kojim uslovima i gde mogu da putuju - Copyright profimedia, Tanjug AP/Vadim Ghirda, EPA/FABIO FRUSTACI

veličina teksta

Aa Aa

Evropske zemlje suočavaju se sa ogromnim brojem zaraženih virusom korona, te su u novom talasu koji je pokrenuo novi soj omikron, posebno izražene razlike u strategijama borbe koje su zauzele države članice EU. Ima zemalja koje uvode obaveznu vakcinaciju - poput Austrije, a u Francuskoj u međuregionalni prevoz mogu samo vakcinisani, dok u Italiji skraćuju period između druge i buster doze. 

Različite nacionalne mere u pogledu borbe sa virusom korona dovele su do toga da je sve teže kretati se iz jedne u drugu članicu EU. Muke koje su do sada imali građani "trećih zemalja", kada žele turistički ili poslovno da posete zemlje EU, prelile su i na zemlje članice.

Evropska komisija našla se sada u problemu, na koje ne može da da odgovor. Oni su tokom pandemije uvođenjem "digitalnog zelenog sertifikata" na neki način osigurali kretanje unutar EU. Usklađeno je da sertifikat mora da sadrži podatke da li je osoba potpuno vakcinisana protiv koronavirusa, da li je stekla imunitet posle preležane bolesti ili ima negativan PCR test.

Međutim, sada su razlike u borbi protiv epidemije od zemlje do zemlje postale sve veće, da to za mnoge građane predstavlja noćnu moru, jer ne znaju više pod kojim uslovima gde mogu da putuju. I dok neke države članice ublažavaju mere, druge ih drastično pooštravaju.

Mere u Francuskoj

Francuski parlament usvojio je zakon koji onemogućava nevakcinisanim građanima ulazak u restorane, kafiće, klubove, bioskope, bazene, sportske terene, kao i putovanje međuregionalnim vozovima i avionima, a odnosi se na starije od 16 godina.

Zakon o uvođenju potvrda o vakcinaciji rezultat je vladinih napora da se smanji pritisak na bolnice usred rekordnog broja infekcija zbog omikron soja. Francuski mediji izveštavaju da je više od 76 odsto kapaciteta na odeljenjima intenzivne nege popunjeno kovid pacijentima, većina njih je nevakcinisana, a oko 200 ljudi zaraženih virusom umire svakog dana.

Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

 

Kritičari ovih mera postavljaju pitanje koliko će uvođenje potvrda o vakcinaciji značajno uticati na epidemiološku situaciju, ako je u Francuskoj više od 91 odsto odraslih Francuza potpuno vakcinisano.

Do sada je u Francuskoj za odlazak u restorane, bioskope, muzeje, bila potrebna kovid propusnica koju su osim vakcinisanih mogli da dobiju i nevakcinisani ukoliko imaju negativan test na virus korona ili potvrdu da su preboleli kovid 19.

Zakon o uvođenju potvrda o vakcinaciji znači da nevakcinisani, primera radi, ne mogu da putuju vozom ili avionom iz Brisela u Pariz. Do sada je to bilo moguće jer kovid propusnica osim vakcinacije podrazumeva i negativan test ili dokaz o preležanoj bolesti kovid 19.

Šta kaže Evropska komisija

Evropska komisija nema odgovor na nove izazove. Objašnjavaju da se moraju poštovati pravila svake zemlje unutar njenih granica, a da je ideja digitalnog zelenog sertifikata bila da pomognu kretanje unutar EU.

"Evropska kovid 19 potvrda zamišljena je za mogućnost putovanja unutar EU, dakle od države do države, a kada je neko unutar određene države, onda mora poštovati pravila koje su donele njene vlasti", pojašnjava portparol Evropske komisije Erik Mamer, ponavljajući da su mere u državama nacionalno ovlašćenje tamošnjih vlada, prenosi Jutarnji list.

Na pitanja čemu sada uopšte služe takve potvrde ako različite države traže različite kriterijume za njihovo korišćenje, portparol Evropske komisije je rekao da su kovid potvrde EU samo "tehničko rešenje", odnosno uvođenje određenog dokumenta koji "samo dokazuje zdravstveni status osobe – vakcinacija, preboljevanje ili PCR test", a na vlastima svake države je da odluče kakva prava ili ograničenja važe za osobe s tim statusom.

Uvođenje obavezne vakcinacije u Austriji

Austrija je prva zemlja Evropske unije koja uvodi obavezno vakcinisanje protiv kovida 19 za starije od 18 godina. Nakon što je zakon izglasan u Donjem domu parlamenta, on 3. februara mora biti potvrđen i u Gornjem domu, koji okuplja predstavnike devet saveznih pokrajina. Smatra se da će se to sigurno dogoditi, a opšta obaveza vakcinisanja u Austriji trebalo bi da stupi na snagu dan kasnije, 4 februara, i da važi za sve vakcine protiv korone odobrene u Evropskoj uniji.

Tanjug/AP/Charles Krupa

 

Obaveza vakcinisanja u Austriji odnosi se na sve građane s prebivalištem u toj zemlji koji imaju 18 i više godina. Od obaveze su izuzete samo trudnice, kao i osobe koje ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga ili oni koje nakon vakcinisanja ne razvijaju imunološki odgovor, piše DW.

To je zemlja koja je u novembru izolacijom nevakcinisanih pokušala da obuzda pandemiju. Nevakcinisani su mogli samo u kupovinu hrane, na posao u šetnju. Kada ni to nije dalo željene rezultate i nije povećalo obim vakcinacije, krenulo se na uvođenje obavezne vakcinacije.

Razlike Italije od ostalih zemalja EU

Nisu to jedine razlike. Nacionalnim merama stanovnike EU zbunjuje i Italija, koja je period za primanje buster doze smanjila s devet na šest meseci. Digitalni zeleni sertifikat na nivou EU važi devet meseci posle druge doze vakcine.

To znači da turista iz Švacarske, Bugarske, Hrvatske koji dođe u Italiju može biti u problemu ukoliko želi da uđe u autobus, hotel, muzej ili restoran jer očitavanjem QR koda na zelenom sertifikatu može dobiti obaveštenje da mu propusnica nije validna (ukoliko je prošlo više od šest meseci od druge doze vakcine).

Problem mogu imati i porodice sa decom koje putuju jer nacionalni programi, što se tiče treće doze za decu, nisu usklađeni. Neke zemlje pripisale su buster dozu za decu mlađu od 18 godina (Italija), druge to ne predviđaju.

Harmonizacija kovid propusnica

Evropska komisija pozvala je države članice da koordinišu i harmonizuju upotrebu kovid propusnica i unutar svojih granica, kako bi se izbegle nepoželjne komplikacije za građane. A građane pozivaju da pre svakog putovanja provere koje su mere na snazi. 

Srbija do polovine novembra prošle godine nije imala usklađen digitalni zeleni sertifikat sa EU. Zapravo državljani Srbije nisu imali problem pri ulasku u zemlje članice EU, ali jesu prilikom očitavanja QR koda u muzejima, restoranima, kafićima, u hotelima. Od polovine novembra dostupan je digitalni sertifikat usklađen sa EU. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa