Evropa

Premijerka Moldavije: Uplatićemo januarski avans Gaspromu na vreme

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2022

-

18:56

Premijerka Moldavije: Uplatićemo januarski avans Gaspromu na vreme
Natalija Gavrilita - Copyright AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Moldavije Natalija Gavrilita izjavila je večeras da će januarski avans za gas biti plaćem ruskom Gaspromu na vreme i u celosti.

"Vlada je našla način da plati Gaspromu avans za januar u iznosu od 63 miliona dolara na vreme", rekla je Gavrilita posle sednice vlade, prenosi Rojters.

Ranije danas, vlada u Kišnjevu je saopštila da je Gasprom odbio zahtev Moldavije da se odloži januarski rok za plaćanje gasa, što tu zemlju primorava da uvede vanredno stanje u energetski sektor, a zamenik premijerke Andrej Spinu je rekao da je zemlja u stanju da plati 38 miliona dolara od ukupnog računa od 63 miliona dolara.

Budžetska sredstva za dug

Predsednica vlade Natalija Gavrilita je, međutim, nakon sastanka kabineta saopštila da će Moldavija povući budžetska sredstva da bi platila pun iznos.

Dodala je da će vlada odložiti nacionalnom gasnom preduzeću Moldovagaz obavezu uplate PDV-a i transferisati u budžet te kompanije sredstva koja su ranije bila namenjena za kompenzovanje visokih računa stanovništva.

U prethodnom saopštenju izvršne vlasti Moldavije je bilo najavljeno da će vlada sutra zatražiti od parlamenta da uvede vanredno stanje, čime bi ona dobila široka ovlašćenja za upravljanje energetskim sektorom, poput preusmeravanja isporuka gasa sa industrije na domaćinstva i korišćenja budžetskih sredstava za plaćanje goriva.

Moldavija i Gasprom su postigli petogodišnji sporazum o snabdevanju gasom koji je počeo da se primenjuje 1. novembra, i kojim se, pored ostalog, predviđa avansno plaćanje svakog 20-og u mesecu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa