Evropa

Borelj: Danas u Parizu Savet EU usvaja paket hitnih sankcija

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

10:58

Borelj: Danas u Parizu Savet EU usvaja paket hitnih sankcija
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, potvrdio je da je za popodne sazvao vanredni sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU na kome bi trebalo da se donese odluka o sankcijama zbog aktivnosti Rusije prema Ukrajini.

Sastanak će se održati u Parizu gde se ministri spoljnih poslova EU već nalaze na ministraskom sastanku sa Indopacifičkim regionom.

"Donećemo političku odluku o evropskom odgovoru i taj odgovor će biti u formi sankcija. Ministri će o tome odlučivati na osnovu mog predloga", rekao je Borelj.

Prethodno, amabasadori zemlja članica u Briselu usagalašavaju tekst za koji Borelj očekuje da će ga ministri jednoglasno prihvatiti.

"Pre podne usagalšavamo tekst, a popodne ćemo doneti odluku o sankcijama. Danas nećemo doneti sve odgovore, ali ćemo brzo usvojiti hitne odgovore", rekao je Borelj.

Žosep Borelj je ocenio da ulazak ruskih trupa u Dombas ”nije potpuna invazija”, ali jeste "ulazak na ukrajinsku teritoriju".

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče dekret kojim Rusija priznaje nezavisnost dvaju separatističkih entiteta na istoku Ukrajine, Luganske narodne republike (LNR) i Donjecke narodne republike (DNR). Takođe, ruska vojska će ući u ove regione. Lideri zapadnih zemalja brzo su reagovali na ovaj potez, jer se već najavljuju sankcije koje će EU i SAD uvesti Rusiji.

"Odavno je trebalo da donesem ovu odluku i priznam nezavisnost Luganska i Donjecka", rekao je u sinoć u obraćanju Putin nakon što je potpisao dekrete. Putin je svoje obraćanje naciji počeo govorom o istoriji, rekavši da je modernu Ukrajinu "stvorila" Rusija, kao i da je ona "integralni deo njihove istorije".

Ujedinjene nacije održale su sinoć hitan sastanak na zahtev Ukrajine, SAD i drugih zemalja, a upozoreno je na "stvarni rizik od velikog sukoba koji mora da se spreči po svaku cenu".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se svojim građanima video-porukom, rekavši da se ta zemlja "ne plaši i ne duguje ništa nikome".

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je danas da će Velika Britanija odmah uvesti oštre sankcije Rusiji.

"Odmah ćemo uvesti paket ekonomskih sankcija", rekao je DŽonson novinarima nakon sastanka britanskog nacionalnog komiteta za vanredne situacije, prenosi agencija Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa