Evropa

"Putinov kuvar", Zaharova i Šojgu: Ko će se sve naći na meti sankcija EU

Komentari

Autor: Gardijan

23/02/2022

-

14:24

"Putinov kuvar", Zaharova i Šojgu: Ko će se sve naći na meti sankcija EU
Sergej Šojgu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će meta sankcija koje će Evropska unija proglasiti Rusiji danas popodne, između ostalih, biti ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, glavnokomandujući ruskog vazduhoplovstva i Crnomorske flote i 351 poslanik državne dume, prenosi britanski Gardijan pozivajući se na svog briselskog dopisnika.

Evropska unija će zamrznuti imovinu i zabraniti putovanja za 23 osobe, tri banke i ozloglašenu "fabriku internet trolova" u Sankt Peterburgu, kao odgovor na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku kao nezavisne države. Očekuje se i da će blok sankcionisati 351 poslanika ruske državne Dume koji je glasao za priznanje nezavisnosti ove dve teritorije. Takođe, biće uvedena i ograničenja koja se tiču mogućnosti ruske vlade da pristupi finansijskim tržištima EU, a biće zabranjena i trgovina sa teritorijama pod kontrolom separatista, prenosi Gardijan.

Na listi čelnici ruske vojske i "propagandisti"

Na vrhu liste sankcija je upravo Sergej Šojgu, jer je on "u krajnjoj liniji odgovoran za bilo kakvu vojnu akciju protiv Ukrajine", navodi se u nacrtu spiska u koji je Gardijan imao uvid.

Uz Šojgua, tu se nalaze još i Anton Vajno, Putinov načelnik štaba, koji "igra aktivnu ulogu u donošenju odluka", Igor Osipov, glavnokomandujući Crnomorske flote, i Sergej Surovkin, koji je poznat kao glavnokomandujući ruske avijacije.

Među ostalim najvišim zvaničnicima su zamenik premijera i predsednik državne banke VTB Dmitrij Grigorenko i Igor Šuvalov, predsednik ruske državne razvojne banke VEB, koja igra važnu ulogu u finansiranju sektora odbrane.

Evropska unija takođe cilja na, kako se navodi, ruske "propagandiste", uključujući portparolku ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu i šeficu kanala RT Margaritu Simonjan, obe "poznate po svojoj oštroj antizapadnoj retorici". Tu je i Vladimir Solovjov, voditelj kanala "Russia One".

"Putinov kuvar"

Druge značajne ličnosti uključuju Jevgenija Prigožina, koji je već pod sankcijama SAD kao osnivač i nezvanični lider ozloglašene opisanog u američkim sankcijama kao osnivača i nezvaničnog šefa Vagnerove plaćeničke grupe.

Prigožin, poznat kao "Putinov kuvar", finansira Agenciju za internet istraživanje, koja je takođe dodata na listu sankcija EU. Sa sedištem u Sankt Peterburgu, ova agencija je poznatija kao "fabrika trolova", gde blogeri rade danonoćno kako bi preplavili društvene mreže proruskim stavovima.

Sankcionisane banke su Banka Rusija, za koju zvaničnici EU i zapadni zvaničnici veruju da je lična banka Putina i mnogih njegovih zvaničnika, kao i Promsvjazbanka i Vnješekonombanka, za koje zvaničnici EU smatraju da primaju instrukcije od Putina lično.

Lideri EU su nagovestili da bi u narednim danima mogle uslediti dalje sankcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa