Biznis vesti

Ukrajinska kriza zatalasala tržište gasa, cene u Evropi ne prestaju da rastu

Komentari

Autor: Tass / Tanjug

23/02/2022

-

09:53

Ukrajinska kriza zatalasala tržište gasa, cene u Evropi ne prestaju da rastu
Ukrajinska kriza zatalasala tržište gasa, cene u Evropi ne prestaju da rastu - Copyright AP Photo/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Cena gasa u Evropi porasla je danas iznad 960 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 14. februara, prema podacima sa londonske ICE berze.

Na holandskom TTF tržištu je kupovina gasa za isporuku u martu ugovarana po ceni od 960,6 dolara za hiljadu kubika, odnosno za 82 evra po MWh, izveštava Tass.

Cena gasa u Evropi porasla je juče za više od 10 odsto nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR). Cena martovskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu juče je bila oko 935 dolara za 1.000 kubnih metara.

AP/Petr David Josek

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara priznao suverenitet DNR i LNR, i potpisao sa njihovim čelnicima sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći.

Šolcovo obraćanje, i reakcija Medvedeva

Nakon toga, zapadne zemlje su počele redom da uvode nove pakete sankcija Rusiji, a naročito je odjenula izjava nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je rekao da je Nemačka preduzela korake da zaustavi proces odobrenja gasovoda Severni tok 2, kojim bi gas trebalo da ide od Rusije do Nemačke. Iz Evropske komisije su poručili da ova odluka Nemačke neće uticati na snabdevanje Evrope energijom, pošto taj gasovod još uvek ne radi.

Tanjug/AP/YYulia Zyryaniva, Sputnik

 

Međutim, mnoge u Evropi je zabrinula izjava zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva koji je predvideo da će u Evropi gas koštati 2.000 evra zbog obustavljanja postupka dodele sertifikata za Severni tok 2.

"Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se obustavi sertifikacija gasovoda Severni tok 2. Aha, dobro. Dobro došli u novi svet u kome će Evropljani plaćati 2.000 evra za hiljadu kubnih metara gasa", napisao je Medvedev na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis