Evropa

EU sprema paket sankcija za Rusiju - na koga će se odnositi nove mere iz Brisela

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2022

-

13:27

EU sprema paket sankcija za Rusiju - na koga će se odnositi nove mere iz Brisela
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/Yves Herman, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Prvi paket sankcija zbog nezakonitih akcija Rusije biće zvanično predstavljen popodne nakon vanrednog sastanka ministra spoljnih poslova EU koji počinje u 16 časova u Parizu, najavili su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

U zajedničkom saopštenju oni navode da paket sankcija sadrži predloge koji će "ciljati" one koji su umešani u nezakonitu odluku priznanja oblasti Donjecka i Luganska, banke koje finansiraju ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama, sposobnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU, kao i trgovinu dva otcepljena regiona sa EU.

"EU se pripremila i spremna je da usvoji dodatne mere u kasnijoj fazi ako bude potrebno a imajući u vidu razvoj događaja", navodi se u saopštenju.

Oni ponavljaju da je odluka Ruske Federacije da prizna kao nezavisne entitete i pošalje ruske trupe u oblast ukrajinskih Donjecka i Luganska ”nezakonita i neprihvatljiva”, da krši međunarodno pravo, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, međunarodne obaveze Rusije i dodatno eskalira krizu. Naglašavaju da EU nastavlja da "podržava Ukrajinu i ukrajinski narod" i da će pomno pratiti dešavanja na terenu uz konsultacije sa mađunarodnim partnerima.

Sankcije uvedene zbog aneksije Krima

Od kako je Rusija izvršila aneksiju Krima 2014. godine, Evropska unija je uvela niz sankcija protiv onih koji su optuženi za podrivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Kaznama je danas obuhvaćeno 48 privrednih subjekata i 193 osobe, poput sudija, tužilaca i članova Državne dume, koji podležu zamrzavanju imovine i zabrani putovanja, sprečavajući ih da uđu ili prođu kroz teritoriju EU. Takođe, raskinuti su i ekonomski odnosi sa Krimom i Sevastopoljem kroz zabrane uvoza i izvoza, ograničenja trgovine i ulaganja i zabranu pružanja turističkih usluga u okupiranim oblastima.

Blok je takođe uveo neke mere koje su direktno usmerene na rusku ekonomiju, ali sa mnogo konkretnijim obimom: ograničenja za određene banke i kompanije, zabrane izvoza oružja i robe dvostruke namene (koje se mogu koristiti i u civilne i vojne svrhe), i ograničenja pristupa osetljivim tehnologijama i uslugama u vezi sa proizvodnjom i istraživanjem nafte. Izvoz nafte i gasa se smatra kičmom ruskog ekonomskog modela.

Kao odgovor na aneksiju Krima, Rusija je, takođe, izbačena iz Grupe osam (G8), koja danas nastavlja da se sastaje kao G7.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa