Evropa

Međunarodna agencija za atomsku energiju zabrinuta za bezbednost nuklearnih centrala u Ukrajini

Komentari

Autor: IAEA

28/02/2022

-

23:14

Međunarodna agencija za atomsku energiju zabrinuta za bezbednost nuklearnih centrala u Ukrajini
Međunarodna agencija za atomsku energiju zabrinuta za bezbednost nuklearnih centrala u Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da njene nuklearne centrale i dalje rade bezbedno, saopštio je direktor IAEA Rafael Marijano Grosi i dodao da ostaje zabrinut o nastavku održavanja bezbednosti nuklearki zbog rata koji još traje.

Ukrajinski nuklearni program čini 15 reaktora koji uglavnom rade sa pola snage.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova juče je obavestilo IAEA da su ruske vojne snage nastavile približavanje najvećoj nuklearki u Zaporožju koja se nalazi u istočnom delu Ukrajine, prenosi IAEA.

Nove informacije su stigle danas od operatora koji kontroliše rad centrale, gde se navodi da su ruske snage stigle ali da nisu u tom trenutku ušle u centralu. Grosi je izrazio bojazan da svaka vojna ili bilo koja druga akcija može da ugrozi bezbednost nuklearki i da to mora da se izbegne.

Ukrajinsko državno regulatorno telo za nuklearke reklo je za IAEA da nastavlja da prikuplja informacije i da trenutno imaju saznanja da nije bilo izmena u sistemu fizičke zaštite centrala.
Grosi je izjavio da nastavlja da prati razvoj situacije u Ukrajini sa velikom zabrinutošću, posebno u domenu očuvanja bezednosti nuklearnih centrala.

Posledice bi bile katastrofalne

"Veoma je važno da se nuklearne centrale ne dovode u opasnost. U slučaju nekog incidenta u nekoj nuklearki u Ukrajini došlo bi do velike opasnosti i posledica za javno zdravlje i prirodno okruženje", rekao je Grosi.

Svesno ovih rizika, Ukrajinsko državno regulatorno telo za nuklearke obavestilo je IAEA u nedelju da su projektili pogodili prostor gde se nalazi postrojenje za odlaganje nuklearnog otpada u Kijevu ali da nije bilo fizičke štete na zgradi niti povišenja radijacije.

Ukrajina je prošle nedelje obavestila IAEA da su ruske snage preuzele kontrolu nad nekadašnjom nuklearnom centralom u Černobilju.

Grosi je apelovao da osoblje u nuklearnim centralama mora da ostane sposobno za rad i da ima vremena da se odmori.  IAEA nastavlja da pažljivo posmatra razvoj situacije u Ukrajini sa osvrtom na bezbednost nuklearnih centrala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa