Evropa

Rusija iznutra: Tri slike koje opisuju stanje na Putinovom domaćem terenu

Komentari

Autor: Jovan Đurić

28/02/2022

-

21:19

Rusija iznutra: Tri slike koje opisuju stanje na Putinovom domaćem terenu
Rusija iznutra: Tri slike koje opisuju stanje na Putinovom domaćem terenu - Copyright Tanjug/AP/Saul Loeb/Dmitri Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Uznemirenonst, redovi pred bankomatima, antiratni protesti i hapšenja na ulicama, ali i oligarsi koji počinju da pozivaju na mir znaci su koji ukazuju da analitičari koji tvrde da Kremlj nema previše vremena da ostvari svoje planove u Ukrajini ne greše u svojim ocenama.

Od kako su ruske trupe ušle u Ukrajinu, iz Moskve ne dolazi mnogo informacija o toku samog rata (koji Rusija naziva specijalnom operacijom), a tamošnji zvaničnici uglavnom su fokusirani na izjave o Zapadu, istovremeno opravdavajući vojne akcije u Ukrajini.

Sam Putin je, u video-snimku kojim je najavio invaziju, rekao da u javnosti za to postoji široka podrška. Međutim, čini se da deo stanovnika Rusije misli drugačije. Već iste večeri su na ulice širom zemlje izašli oni koji protestuju protiv rata, a 1.702 osobe su uhapšene zbog učešća u demonstracijama koje su obuhvatile 53 grada, preneo je "Gardijan".

Informacije koje uspeju da iz Rusije dospeju u zapadnu javnosti sugerišu da podruška onome što se dešava u Ukrajini nije onilika kolikom ju je u najavi invazije predstavio sam Putin. Prema istraživanju ruskog Levada centra, ovakvu odluku ruskog predsednika podržalo je oko 45 odsto stanovnika, a oko 40 odsto, uglavnom mlađih, bilo je protiv.

Da li će ta podrška i dalje padati, najverovatnije će najviše zavisiti od stanja u zemlji koja je sada pogođena žestokom sankcijama.

"Rusija nije očekivala ovako jedinstven odgovor Zapada, kao ni toliki otpor na terenu u Ukrajini. Moskvu je iznenadio žestok odgovor u smislu sankcija, ali i materijalno-tehničke pomoći koju Zapad dostavlja Kijevu", rekao je za Euronews Srbija Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji.

I sada dok se Kremlju žuri, napetost na sopstvenom terenu može samo da raste. A kako poslednjih dana izgleda Rusija iznutra, dok u susednoj Ukrajini besni rat, teku reke izbeglica, a Zapad sve oštije kažnjava Moskvu?

Hapšenja na protestima u ruskim gradovima

Na protestima od Moskve do Sibira stanovnici Rusije pevaju antiratne pesme i okupiraju gradske trgove, a oni koji nisu na ulicama pružaju podršku peticijama - tako je jednu od peticija za četiri dana potpisalo više od 930.000 ljudi, prenosi AP. Nisu stala ni hapšenja demonstranata, nisu tako retke slike iz Rusije.

Redovi ispred bankomata

Ali, protesti protiv invazije na Ukrajinu nisu jedina stvar koja je izvukla Ruse na ulice. Druga se, možda i direktnije, tiče njih samih. Naime, kao odgovor na ruski napad, zapadne zemlje su uvele niz ekonomskih sankcija toj zemlji. Dve najteže obuhvataju poteze protiv Ruske centralne banke (RCB), kao i isključivanje nekoliko ruskih banaka iz SWIFT sistema komunikacije koji se koristi u celom svetu. 

Rublja je, kao rezultat sankcija, danas zabeležila rekordno nisku vrednost prema evru i dolaru. Zbog toga je RCB bila prinuđena da podigne referentnu kamatnu stopu sa 9,5 odsto na 20 odsto na godišnjem nivou.

S obzirom na to da niko nije siguran kakav dalji će efekat sankcije imati po rublju, ruski državljani su pohrlili u banke kako bi podigli svoj novac, što je stvorilo velike redove ispred bankomata. 

"Sankcije će se osetiti kroz celu njihovu ekonomiju veoma brzo. Svi uvozni proizvodi će poskupeti značajno u lokalnoj valuti, jedini način da se to zaustavi su subvencije", rekao je za AP profesor ekonomije sa Viljem i Meri Univerziteta u Virdžiniji Dejvid Feldman.

Sve što se dešava dovelo je ovog puta i do rekacije pojedinih oligarha, ultrabogataša koji su, na izvestan način, sinonim samog režima u Rusiji. 

Oligarsi "pozivaju na mir"

Ipak, možda najopasniji signal za Putina jesu poruke mira koje su počeli da šalju ruski oligarsi, koji su direktno ili indirektno pogođeni sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.

"Rođen sam u Ukrajini, i tamo sam živeo do 17. godine. Moji roditelji su ukrajinski državljani i žive u Lavovu, mom omiljenom gradu. Međutim, proveo sam deo života i kao državljanin Rusije, gde sam razvijao posao. Duboko sam vezan za Ukrajince i Ruse, i vidim trenutni sukob kao tragediju za oba naroda", rekao je milijarder Mihail Fridman u pismu svojim zaposlenima, prenosi Rojters.

AP/Pavel Golovkin

Mihail Fridman, ruski oligarh

Drugi ruski milijarder koji je pozvao na mir je Oleg Deripaska. On je na svom Telegram nalogu je juče pozvao da "mirovni pregovori što brže započnu". Deripaska je, inače, pod sankcijama SAD još od 2018. godine.

Javnosti nije promaklo ni da je Anatolij Čubajs, biznismen i specijalni izaslanik Rusije za saradnju sa međunarodnim organizacijama, objavio je na svom Fejsbuk nalogu fotografiju Borisa Nemcova, poznatog protivnika Putinovog režima koji je ubijen 2015. godine. Nemcov je, inače, bio jedan od najoštrijih Putinovih kritičara još od početka 21. veka, podržavao je Evromajdan, a kritikovao je često i rusku aneksiju Krima i učešće ruskih snaga u sukobima na istoku Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa