Aktuelno iz kulture

Slavni dirigent Valerij Gergijev pred ultimatumom: Mora da se odrekne Putina ili posla u Minhenskoj filharmoniji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

28/02/2022

-

10:40

Slavni dirigent Valerij Gergijev pred ultimatumom: Mora da se odrekne Putina ili posla u Minhenskoj filharmoniji
Vladimir Putin i Valeri Gergijev - Copyright AP/Mikhail Klimentyev

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni ruski dirigent Valerij Gergijev nalazi se pred ultimatumom: ili će javno osuditi napad Rusije na Ukrajinu ili će dobiti otkaz na mestu glavnog dirigenta Minhenske filharmonije.

Gergijev, koji je blizak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, svoj odogovor gradonačelniku Minhena Diteru Rajneru danas, 28. februara, piše Guardian.

Takođe, njega je zbog dosadašnjeg ćutanja na temu rata u Ukrajini napustio menadžer Markus Felsner koji ga je u zvaničnom saopštenju nazvao "najvećim živim dirigentom sa dubokim osećanjem za dostojanstvo", ali koji "neće ili ne može javno da okonča svoju dugogodišnju podršku režimu koji je počinio takve zločine".

Tanjug AP/Dmitry Lovetsky

 

"U svetlu kriminalnog rata koji je pokrenuo ruski režim protiv demokratskog i nezavisnog naroda Ukrajine i protiv otvorenog evropskog društva u celini, za nas je postalo nemoguće i očigledno nepovoljno da branimo interese maestra Gergijeva", saopštio je Felsner, dodavši da je to "najtužniji događaj u njegovom profesionalnom životu".

Otkazan nastup u Karnegi holu

To je samo jedan u nizu pritisaka na uglednog dirigenta, kom je nedavno Karnegi hol otkazao gostoprimstvo.

Gergijev je trebalo da nastupa sa Bečkom filharmonijom na američkoj turneji, ali je portparolka Karnegija objavila da je došlo do promene plana, "zbog nedavnih događaja u svetu".

Takođe, milanska Skala je prošle nedelje poslala pismo dirigentu u kom od njega zahteva da se izjasni da se zalaže za mirno rešenje sukoba u Ukrajini. 

AP/Dmitry Lovetsky

 

Iako su iz te operske kuće za Variety potvrdili da još nisu dobili odgovor, Gergijev je dirigovao na nedavnom izvođenju opere "Pikova dama" i dobio nekoliko povika iz publike.

Takođe, gradonačelnik Milana Đuzepe Sala, koji je i predsednik La Skale, najavio je da će njihova "saradnja biti završena" ukoliko ne objavi saopštenje u kom osuđuje poteze Rusije.

Filharmonija Roterdama, koja od 1996. ima festival posvećen Gergijevu, otkazaće ovogodišnji događaj zakazan za septembar, ukoliko dirigent ne prestane da podržava Putina.

Gergijev je muzički direktor Marinski teatra u Sankt Petersburgu i nosilac ordena "heroja rada" Ruske Federacije.

Njegove veze sa Putinom sežu još u devedesete, a čak se pojavio i u televizijskoj reklami u njegovoj predsedničkoj kampanji 2012.

Takođe je 2014. podržao aneksiju Krima i održao patriotski koncert u sirijskom gradu Palmiri, nedugo nakon ruskog vazdušnog napada 2016. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Realista

28.02.2022 11:46

Ovo se zove ugnjetavanje slobode govora i mišljenja. Bez obzira na čijoj je ko strani, muzika i umetnost ne bi smele biti politizovane. I ovo što se njemu radi je fašizam.

Kultura