Aktuelno iz kulture

Ruskom dirigentu zabranili nastup u Karnegi holu - "On je Putinov prijatelj"

Komentari

Autor: Euronews, Euronews Srbija, Jutanji list

26/02/2022

-

12:36

Ruskom dirigentu zabranili nastup u Karnegi holu - "On je Putinov prijatelj"
Valeri Gergijev - Copyright AP/Dmitry Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Proslavljen ruski dirigent Valerij Gergijev ne nastupa sa Bečkom filharmonijom tokom njihove američke turneje zbog njegovih "dobro poznatih stavova i bliskosti" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Do promene je došlo zbog nedavnih događaja u svetu", kazala je portparolka Karnegi hola, a početak petodnevne američke turneje Bečke filharmonije bio je zakazan za petak u ovoj čuvenoj dvorani, piše Euronews.

Jedna od najvećih dirigenata današnjice, trebalo je da predvodi orkestar na sva tri planirana koncerta u Karnegi holu. Ali zbog njegove bliskosti sa Putinom i mnogih izjava u kojima je podržavao politiku ruskog predsednika, umesto njega na ovim koncertima diriguje Janika Neze-Segen, direktor Metropoliten opere

Gergijev (68) je muzički direktor Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu i šef-dirigent Minhenske filharmonije. Dobio je, između ostalog, nagradu Heroja rada Ruske Federacije koju je Putin oživeo 2013. godine.

Iz Bečke filharmonije nisu želeli da komentarišu i odgovore na pitanje da li je odluku doneo orkestar, Gergijev ili Karnegi, ali je pre nekoliko dana za Njujork tajms upravnik Bečke filhamornije izjavio da će Gergijev nastupati sa orkestrom jer on je umetnik, a ne političar.

Skala dala ultimatum dirigentu

Potez da se Gergijevu zabrani učešće tokom američke turneje usledio je nakon kontroverze koja se odigrala u Italiji. Milanska Skala je, naime, poslala pismo dirigentu u kom od njega zahteva da se izjasni da se zalaže za mirno rešenje sukoba u Ukrajini. U suprotnom, neće mu biti dozvoljeno da diriguje "Pikovom damom" Čajkovskog na njihovog sceni.

"Na repertoaru Skale je `Pikova dama` kojom diriguje Valeri Gergijev, koji je mnogo puta do sada izjavio koliko je blizak sa Putinom. Tražimo od njega da jasno iznese svoj stav protiv ove invazije i ako to ne učini, bićemo prinuđeni da odustanemo od saradnje sa njima", naveli su predstavnici Skale.

Gergijev je tom operom dirigovao 23. februara, veče pre nego što je Rusija napala Ukrajinu, ali već tokom te izvedbe se suočio sa bojkotom od strane dela publike. Gergijev bi trebalo sledeći put da se pojavi 5. marta u Milanu.

U Karnegi holu otkazan je i nastup ruskog pijaniste, koji takođe važi za nekog ko glasno i jasno podržava politiku Putina, Denis Macujev. Međutim, detalji u vezi s tim da proslavljeni pijanista neće nastupiti u čuvenoj dvorani za sada nisu saopšteni.

Solidarnost u Zagrebu, direktorka pozorišta u Moskvi podnela ostavku

Zagrebačka filharmonija skinula je niz kompozicija Petra I. Čajkovskog, koja su veselog karaktera, sa programa koncerta u dvorani "Vatroslav Lisinski" koji je održan 25. februara, prenose hrvatski mediji. Upravnik filharmonije Mirko Boch je za Jutarnji list izjavio da se "na taj način izražava solidarnost s ukrajinskim narodom i umetnicima". 

Protest protiv Putina i odluke da napadne Ukrajinu, među prvima je iskazala direktorka pozorišta Mejerholjd centar.

"Prijatelji, u znak protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu, podnosim ostavku", objavila je na društvenoj mreži Elena Kovlaskaja, direktorka pomenutog državnog teatra sa sedišem u Moskvi.

Kovalskaja je dodala: "Nemoguće je raditi za ubicu i biti plaćen od njega", a potom navela da će do kraja završiti započete projekte, ali na dobrovoljnoj osnovi.

Njeno pozorište se potom, takođe, na društvenoj mreži, oglasilo rečima da je nemoguće ćutati zbog nemilosrdne agresije Rusije u Ukrajini.

"Ostaje nam samo da kažemo: 'Ne ratu'. Rat je mnogo više od nepoštovanja čoveka, i mnogo je strašniji. Rat je smrt čoveka, to je ubijanje ljdui", naveli su objavi i zahvalili Kovalskoj na njenoj hrabrosti.

Komentari (0)

Kultura