Aktuelno iz kulture

Rusiji zabranjeno učešće na Evroviziji

Komentari

Autor: Euronews

25/02/2022

-

17:41

Rusiji zabranjeno učešće na Evroviziji
eurovision.tv - Copyright eurovision.tv

veličina teksta

Aa Aa

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da nijedan ruski izvođač neće učestvovati na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije.

Izvršni odbor EBU doneo je odluku na osnovu ranije danas donete preporuke od strane Upravnog tela "Pesme Evrovizije", Referentne grupe, a na osnovu pravila samog događaja i vrednosti EBU.

Preporuku Referentne grupe podržao je i televizijski komitet EBU. Odluka odražava zabrinutost da bi u svetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje takmičenje dovelo do toga da konkurencija bude na lošem glasu.

Pre donošenja ove odluke, EBU je odvojio vreme da se opširno konsultuje sa svojim članstvom.

EBU je apolitična članica organizacija emitera posvećena održavanju vrednosti javnog servisa.

"Ostajemo posvećeni zaštiti vrednosti kulturnog takmičenja koje promoviše međunarodnu razmenu i razumevanje, okuplja publiku, slavi različitost kroz muziku i ujedinjuje Evropu na jednoj sceni", napisali su u saopštenju.

Finci prvi najavili bojkot

Finski javni servis Yle nešto ranije je saopštio da će bojkotovati ovogodišnje takmičenje za "Pesmu Evrovizije" ukoliko Rusiji bude dozvoljeno da učestvuje, objavio je Euronews.

"Agresija Rusije u Ukrajini je suprotna svim onim vrednostima za koje se Yle i drugi evropski emiteri zalažu.Yle će se uvek zalagati za demokratiju i braniti osnovne principe vladavine prava, slobode izražavanja i ljudskog dostojanstva. Stoga, Yle ne može prihvatiti učešće na događaju ukoliko na istom bude Rusija, koja je otvoreno napala sve pomenute vrednosti", izjavio je Vil Vilen, šef odeljenja za kreativni sadržaj i medije finskog javnog servisa.

Prema njegovim rečima, ostaje nada da će Evropska radiodifuzna unija "postupiti u skladu sa svojim vrednostima u ovom pogledu".

Švedska, Norveška i Danska, ali i Holandija i Ukrajina prethodno su pozvale čelnike Evrovizije da sa ovogodišnjeg takmičenja suspenduje Rusiju. Međutim, Finci su bili prvi koji su javno saopštili da će se povući sa "Pesme Evrovizije" ukoliko pomenuti zahtev ne bude ispunjen.

Podsetimo, čelnici Evrovizije su prvo saopštili da će sa dobrodošlicom dočekati predstavnike Rusije i Ukrajine u maju, uprkos sukobu te dve zemlje.

Organizatori su u saopštenju za agenciju PA opisali takmičenje kao "apolitičan kulturni događaj koji kroz muziku ujedinjuje nacije i slavi različitost", preneo je ranije ove nedelje Herald Scotland.

"Članovi Evropske radiodifuzne unije i u Rusiji i u Ukrajini posvećeni su učešću na ovogodišnjem takmičenju u Torinu i trenutno planiramo da u maju s dobrodošlicom dočekamo umetnike iz obe zemlje. Naravno, nastavićemo da pratimo situaciju", saopštili su iz Evropske radiodifuzne unije, kada su se nakon ruskog napada na Ukrajinu suočili sa brojnim zahtevima da se ruski predstavnik izuzme sa ovogodišnjeg takmičenja.

Kome je ranije bilo zabranjeno učešće

Da li je nekada nekome bilo zabranjeno da učestvuje na "Evroviziji"? Upravo su se Rusija i Ukrajina našle u ovoj poziciji.

Ukrajina, kao domaćin "Evrosonga" 2017, nije dozvolila ruskoj predstavnici da uđe u njihovu zemlju i učestvuje na takmičenju. To nije bila odluka EBU, već domaćina koji se nije mnogo potresao zbog pretnje Evropske radiodifuzne unije da će biti diskvalifikovani sa budućih takmičenja zbog toga što ne dozvoljavaju učešće Rusije. 

Ali odluka je bila "samo odgovor" na to što se Rusija prva požalila na predstavnicu Ukrajine i pesmu kojom je odnela pobedu na takmičenju 2016.

Belorusija je prošle godine diskvalifikovana sa "Pesme Evrovizije" zbog stihova koji je EBU ocenila da su neprihvatljivi, baš kao što je ocenjena i pesma Gruzije 2009.

U jeku rusko-ukrajinskog sukoba, Ukrajina je poništila izbor pevačice Aline Paš za predstavnicu u Torinu, zato što je otkiveno da je 2015. nezakonito putovala na Krim.

Prinskrin/Youtube/Суспільне Євробачення/Eurovision Ukraine

 

Odlučeno je da umesto nje, u Italiju putuje grupa Kalush Orchestra sa pesmom "Stefania", koji su inače na "Vidbiru", ukrajinskom nacionalnom selekcionom procesu za pesmu Evrovizije, zauzeli drugo mesto.

Najveće muzičko takmičenje biće održano u Torinu od 10. do 14. maja.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Kultura