Aktuelno iz kulture

Novi evrovizijski skandal u Ukrajini: Pobednica ne ide u Torino jer je otkriveno da je putovala na Krim

Komentari

Autor: Eurovision / Euronews Srbija

22/02/2022

-

19:42

Novi evrovizijski skandal u Ukrajini: Pobednica ne ide u Torino jer je otkriveno da je putovala na Krim
Novi evrovizijski skandal u Ukrajini: Pobednica ne ide u Torino jer je otkriveno da je putovala na Krim - Copyright Prinskrin/Youtube/Суспільне Євробачення/Eurovision Ukraine, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Ukrajina poništila izbor pevačice Aline Paš za predstavnicu na predstojećoj Evroviziji, zato što je otkiveno da je 2015. nezakonito putovala na Krim, doneta je odluka da tu zemlju predstavlja Kalush Orchestra sa pesmom "Stefania".

Ovaj bend dobio je najviše glasova publike na "Vidbiru", ukrajinskom nacionalnom selekcionom procesu za pesmu Evrovizije, ali je bio drugi na takmičenju.

Frontmen grupe Oleh Psiuk rekao je da je zahvalan svima koji su glasali za njih putem SMS.

"Obećavamo svakom Ukrajincu da ćemo opravdati vaš izbor. Ovo su teška vremena za našu zemlju, a mi ćemo naše prisustvo učiniti vidljivim celom svetu. Spremni smo da predstavimo Ukrajinu celoj Evropi", rekao je on, prenosi zvanični portal Evrovizije.

Alina Paš pobedila je Viboru pesmom "Senke zaboravljenih predaka" (Тіні забутих предків), ali je u međuvremenu sprovedena istraga o njenom putovanju na Krim, na koji Ukrajinci mogu da putuju samo preko zvaničnih državnih punktova, a zabranjeno putovanje preko Rusije.

Pevačica je u jeku napete političke situacije između Rusije i Ukrajine optužena za antipatriotizam, o čemu je ona pisala u jednoj objavi na Instagramu:

"Ja sam državljanka Ukrajine. Poštujem ukrajinske zakone i pokušavam da predstavim ukrajinsku tradiciju i vrednosti svetu. Ovo do čega je ova priča došla uopšte nije ono što sam htela da postignem svojom pesmom", napisala je pevačica.

Međutim, tamošnji portal Newsbeat pisao je da je pevačica vlastima predala falsifikovane dokumente koji je trebalo da joj posluže kao dokaz da je legalno ušla na Krim.

Ona se nije osvrnula na medijska pisanja o tome, ali je na Instagramu navela da su joj neki ljudi ostavili "potpuno neprihvatljive komentare".

"Ne želim ovaj virtuelni rat i mržnju. Najvažniji rat je onaj spoljni koji je došao u moju zemlju 2014. godine", napisala je ona, verovatno misleći na preuzimanje kontrole nad Krimom od strane Rusije.

Njeni zamenici, Kalush Orchestra, predstavljaće Ukrajinu u Torinu na najvećem svetskom muzičkom takmičenju koje će se održati od 10. do 14. maja.

Srbija će svoje predstavnike izabrati na festivalu "Pesma za Evroviziju 22" čiji će pobednik biti poznat 5. marta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura