Aktuelno iz kulture

Organizatori Evrovizije uprkos apelu Ukrajine potvrdili da Rusija može da se takmiči: "Ovo je apolitičan događaj"

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Herald Scotland

24/02/2022

-

22:45

Organizatori Evrovizije uprkos apelu Ukrajine potvrdili da Rusija može da se takmiči: "Ovo je apolitičan događaj"
Organizatori Evrovizije uprkos apelu Ukrajine potvrdili da Rusija može da se takmiči: "Ovo je apolitičan događaj" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čelnici Evrovizije saopštili su da će sa dobrodošlicom dočekati predstavnike Rusije i Ukrajine u maju, uprkos sukobu te dve zemlje.

Organizatori su u saopštenju za agenciju PA opisali takmičenje kao "apolitičan kulturni događaj koji kroz muziku ujedinjuje nacije i slavi različitost", prenosi Herald Scotland.

"Članovi Evropske radiodifuzne unije i u Rusiji i u Ukrajini posvećeni su učešću na ovogodišnjem takmičenju u Torinu i trenutno planiramo da u maju s dobrodošlicom dočekamo umetnike iz obe zemlje. Naravno, nastavićemo da pratimo situaciju", saopštili su iz Evropske radiodifuzne unije.

Prethodno je ukrajinski javni servis zahtevao od Evropske radiodifuzne unije da suspenduje učešće Rusije na predstojećoj Evroviziji.

U saopštenju Mikole Černotitske, predsednice upravnog odbora UA:PBC stoji da je da Rusiji ne treba dozvoliti da učestvuje na Evroviziji, jer "podriva samu ideju takmičenja".

"Želimo da istaknemo da je Evrovizija nastala nakon Drugog svetskog rata da ujedini Evropu, u svetlu toga, učešće Rusije kao agresora i kršioca međunarodnog prava na ovogodišnjoj Evroviziji podriva samu ideju takmičenja", stoji u apelu Černotitske.

Onaj ja takođe navela da su državne televizije u Rusiji i tamošnji javni servis "instrument moći Kremlja u ratu protiv Ukrajine".

"Isključivanje Rusije iz ovog velikog muzičkog takmičenja biće moćan odgovor međunarodne zajednice javnih servisa na neprihvatljive agresivne i nelegalne poteze Ruske Federacije", dodaje se u njenom pismu.

Rusija još nije odabrala predstavnika za Evroviziju

Javni servis VGTRK, koji će odabrati predstavnika Rusije za predstojeću Evroviziju, ne oglašava se tim povodom.

Muzičar Aleksander Panajotov potvrdio je da je konkurisao kod javnog servisa, ali da nije dobio odgovor.

On je za "Ruskoe radio" ispričao da mu niko nije odgovorio na mejl koji je poslao.

Rusija je i ranijih godina nešto kasnije u odnosu na druge zemlje predstavljala svoje kandidate.

Prošle godine ruski Kanal 1 u poslednjem trenutku održao je finale nacionalnog takmičenja, nakon što su favoriti publike, sastav Little Big, odlučili da se povuku.

Takođe, javni servis je samo nekoliko dana pre krajnjeg roka 2017. godine otkrio da će, do tada neafirmisana pevačica Julija Samojlova, biti predstavnica države.

Dve godine pre toga, poznata ruska kantautorka Polina Gagarina pevala je baladu o miru na takmičenju u Beču, a 2014. odabrane su Sestre Tolmačev, koje su 2006. pobedile na Dečjoj pesmi Evrovizije.

Evrovizijski skandal u Ukrajini

U jeku rusko-ukrajinskog sukoba, Ukrajina je poništila izbor pevačice Aline Paš za predstavnicu u Torinu, zato što je otkiveno da je 2015. nezakonito putovala na Krim.

Odlučeno je da umesto nje, u Italiju putuje grupa Kalush Orchestra sa pesmom "Stefania", koji su inače na "Vidbiru", ukrajinskom nacionalnom selekcionom procesu za pesmu Evrovizije, zauzeli drugo mesto.

Prinskrin/Youtube/Суспільне Євробачення/Eurovision Ukraine, profimedia

 

Alina Paš pobedila je Viboru pesmom "Senke zaboravljenih predaka" (Тіні забутих предків), ali je u međuvremenu sprovedena istraga o njenom putovanju na Krim, na koji Ukrajinci mogu da putuju samo preko zvaničnih državnih punktova, a zabranjeno putovanje preko Rusije.

Pevačica je optužena za antipatriotizam, na šta je ona odgovorila u jednoj objavi na Instagramu:

"Ja sam državljanka Ukrajine. Poštujem ukrajinske zakone i pokušavam da predstavim ukrajinsku tradiciju i vrednosti svetu. Ovo do čega je ova priča došla uopšte nije ono što sam htela da postignem svojom pesmom", napisala je pevačica.

Međutim, tamošnji portal Newsbeat pisao je da je pevačica vlastima predala falsifikovane dokumente koji je trebalo da joj posluže kao dokaz da je legalno ušla na Krim.

Ona se nije osvrnula na medijska pisanja o tome, ali je na Instagramu navela da su joj neki ljudi ostavili "potpuno neprihvatljive komentare".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alina Pash (@alinapash)

"Ne želim ovaj virtuelni rat i mržnju. Najvažniji rat je onaj spoljni koji je došao u moju zemlju 2014. godine", napisala je ona, verovatno misleći na preuzimanje kontrole nad Krimom od strane Rusije.

Njeni zamenici, Kalush Orchestra, predstavljaće Ukrajinu u Torinu na najvećem svetskom muzičkom takmičenju koje će se održati od 10. do 14. maja.

Komentari (0)

Kultura