Evropa

Ukrajinka iz Harkova za Euronews Srbija: Upravo traje bombardovanje u centru grada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2022

-

20:06

Ukrajinka iz Harkova za Euronews Srbija: Upravo traje bombardovanje u centru grada
Ukrajinka iz Harkova za Euronews Srbija: Upravo traje bombardovanje u centru grada - Copyright Tanjug/AP/Marienko Andrew

veličina teksta

Aa Aa

Velike borbe ovog vikenda vođene su u Harkovu. Jutros se pojavila informacija, koju su potvrdili i ukrajinski zvaničnici, da su ruske trupe prodrle u drugi po veličini grad u Ukrajini.

Liza, stanovnica Harkova rekla je za Euronews Srbija da je nekoliko sati u gradu trajalo zatišje, da su njihovi ljudi javili da su odbranili grad, ali da je onda dobila informaciju da sa ruske granice dolazi još trupa, što znači da se borbe nastavljaju. 

"Juče smo stajali u redu ispred prodavnice kako bismo kupili hranu, u mom kraju i dalje ima mesa i hleba, još može da se kupi dosta toga", kaže Liza.

Prema njenim rečima, ulice u Harkovu su danas puste, jer im je rečeno da ostanu kod kuće zato što ruske oružane snage ulaze u grad. 

"Upravo traje bombardovanje u centru grada. Nisam toliko uplašena jer sam bila u Donbasu kada je tamo počeo rat, tako da ovo, nažalost, nije ništa novo za mene. Jedino čega se plašim je da se ovo neće završiti u Ukrajini", rekla je Liza za Euronews Srbija.

 Na društvenim mrežama pojavili su snimci ulične borbe između ukrajinskih i ruskih vojnika.

"Ono što znamo jeste da su vođeni žestoki sukobi u Harkovu, drugom po veličini gradu u zemlji, ali i da je na snazi nova faza napada Rusa na depoe goriva i na aviobaze, jer su promenili ciljeve napada", rekao je novinar AP  Džozef Federman.

Tanjug/AP/Marienko Andrew

 

Podsećamo, regionalni guverner Oleh Sinjehubov rekao je danas da su ukrajinske snage povratile kontrolu nad ključnim gradom Harkovom.

U postu na Telegramu, Sinjehubov je napisao: "Harkov je u potpunosti pod našom kontrolom!", preneo je BBC.

"Oružane snage, policija i odbrambene snage rade i grad se potpuno čisti od neprijatelja", dodao je on.

Tanjug/AP/Marienko Andrew

 

Još u subotu je ruska strana sopštila da se nadomak Harkova predala ukrajinska jedinica, koja je rukovodila protivvazdušnim sistemom Buk-M1 nadomak Harkova. Prema tim navodima, zarobljen je 471 vojnik.

Reporter agencije AFP javlja da se u gradu vode žestoke borbe, da se čuju rafali i eksplozije. Prenosi da su ulice mahom puste, a da je na više mesta video napuštena ili uništena vozila ruske vojske.

Tanjug/AP/Marienko Andrew

 

Situacija na terenu ostaje fluidna i tvrdnje o kontroli je teško proveriti, ali su civili sa lica mesta, takođe, rekli za BBC da je Harkov ponovo pod kontrolom Ukrajine i da sukob na ulicama jenjava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa