Evropa

"Da li je ovaj sukob rat? Odlučili smo da jeste": Nove poruke Turske menjaju okolnosti

Komentari

Autor: CNN

27/02/2022

-

17:58

"Da li je ovaj sukob rat? Odlučili smo da jeste": Nove poruke Turske menjaju okolnosti
"Da li je ovaj sukob rat? Odlučili smo da jeste": Nove poruke Turske menjaju okolnosti - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je danas da je Turska odlučila da je invazija Rusije na Ukrajinu čin rata. 

"Da li je ovaj sukob rat? Odlučili smo da jeste. Član 19 konvencije iz Montreja je veoma jasan. Ovo je rat", rekao je u intervjuu za CNN Turk. 

Turska odluka je važna zbog primene Konvencije iz Montreja iz 1936. godine koja reguliše prolaz plovila kroz moreuze Dardanele i Bosfor. Ova Konvencija daje Turskoj izvesnu kontrolu nad kontrolom prolaska vojnih brodova kroz moreuze Dardanele i Bosfor koji povezuju Mramorno, Egejsko i Crno more. 

Tokom mira vojni brodovi mogu da prolaze kroz moreuze uz diplomatsku najavu prolaska ali sa određenim limitima kao što su veličina broda i oružje koje mogu da nose u zavisnosti da li pripadaju nekoj od crnomorskih država.

Turska može da zatvori moreuze

Tokom trajanja rata u kojem Turska ne učestvuje, vojni brodovi mogu da koriste moreuze, osim ako ne pripadaju državama koje su zaratile.

Prema Konvenciji, ako je Turska jedna od učesnica rata ili smatra sebe ugroženom od rata, ima pravo da zatvori moreuze za prolaz vojnih brodova koji idu ka Crnom moru.

Međutim, kao što je Čavušoglu pomenuo, član 19 Konvencije omogućava i izuzetak. Vojni brodovi zaraćenih strana mogu da se vrate u svoje baze ako se nalaze u Crnom moru.

"Sada kada se sukob pretvorio u rat, ovako primenjujemo Konvenciju iz Montreja na Ukrajinu i Rusiju. Član 19 omogućava izuzetak, ako se vojni brod jedne od zaraćenih strana vraća u svoju luku", rekao je Čavušoglu.

Ovo znači da čak i ukoliko Turska zabrani prolaz, ruski ili ukrajinski brod može da se vrati u svoju bazu.

Konvencija iz Montreja koja je potpisana 1936. godine daje Turskoj kontrolu nad prelazom plovila kroz ove dve ključne tačke. U vreme mira, plovila mogu da prolaza slobodno, iako i tada postoje određena ograničenja za plovila koja je pripadaju nekoj od crnomorskih država. U crnomorske države osim Turske, Rusije i Ukrajine, pripadaju i Bugarska, Gruzija i Rumunija.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa