Politika

Drama vozača kamiona iz Srbije zaglavljenih na ukrajinskoj granici: "Nemaju ni hleb, oduzeta im je i roba"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2022

-

14:31

Drama vozača kamiona iz Srbije zaglavljenih na ukrajinskoj granici: "Nemaju ni hleb, oduzeta im je i roba"
Drama vozača kamiona iz Srbije zaglavljenih na ukrajinskoj granici: "Nemaju ni hleb, oduzeta im je i roba" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 50 vozača sa kamionima i robom srpskih registracija koji ne mogu da pređu iz Ukrajine u Rumuniju i dalje su na graničnom prelazu Đakovo, gde danima čekaju da izađu iz Ukrajine i krenu ka Srbiji, izjavio je za Euronews Srbija, Aleksandar Spasić iz Udruženja za međunarodni transport.

On je rekao i da su u kontaktu sa još desetak vozača koji se nalaze unutar Ukrajine, kao i da su neki zaustavljeni čim su prešli granicu ove zemlje. Iz kompanije "Fokus Point" čiji vozači se nalaze na granici kažu da su "uslovi nehumani" i da su im Ukrajinci pretili zaplenom robe.

Spasić ističe da situacija nije nimalo prijatna i da vozači javljaju da su ogromne kolone putničkih automobila koji pokušavaju da izađu iz Ukrajine.

"Naši vozači su parkirani, neki u terminalima, neki na putu. Još nema rešenja i dalje nema informacija zašto se srpski kamioni drže na prelazu. Neki naši nezvaničan zaključak je da je razlog što voze srpsku, rusku i belorusku robu. Ne postoji zvaničan stav ukrajinskih nadležnih organa, odnosno ne dozvoljava se izlazak kamiona iz Ukrajine", objašnjava Spasić.

Predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić je rekao za Tanjug da srpski teretnjaci napuštaju Ukrajinu ka Poljskoj i Mađarskoj, dok bez objašnjenja ne mogu u Rumuniju preko prelaza Ðakovo.

"Vozače preskaču i u podeli hrane i hleba. A oni nemaju gde bilo ša da kupe. Bukalno ostaju bez hleba. Ukrajinska strana ne daje objašnjenje zašto kamioni registracija drugih država prolaze i sa ruskom i sa ukrajinskom robom, a srpskim se to ne dozvoljav. O situaciji je od početka obaveštavana Privredne komora Srbije i Ministarstvo saobraćaja. Stalno ažuriramo spiskove sa podacima o vozačima i vozillima koji su u problemu na toj granici", rekao je Mandić.

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

 

Dodao je da bi vozači mogli da pređu granicu bez vozila i robe, ali da to ne dolazi u obzir, jer teško da bi ikada onda ponovo pronašli i vozila i robu.

"Očekujemo da se problem na nivou država, Srbije i Ukrajine, što pre reši, situacija je teško izdrživa", rekao je predsednik Udruženja za međunarodni transport.

Mandić je rekao i da kamioni iz drugih država prolaze, bez razlike da li voze ukrajinsku ili rusku robu.

Problemi i na drugim prelazima

Među kamiona iz Srbije koji ne mogu da pređu iz Ukrajine u Rumuniju ima i iz čačanskih firmi.

"Na graničnom prelazu Ðakovo imamo jedan naš kamion, koji je tu od petka i koji prevozi rusku robu za Srbiju. Kako nam je rekao vozač, ukrajinski carinici ne dozvoljavaju izlaz ruske robe, ali i da se rasplet ove situacije očekuje danas, kada će im biti rečeno da li će vozila biti puštena da izađu sa robom ili će biti izvršen pretovar i zaplena ruskih proizvoda, a potom i propuštanje vozila", rekao je za Tanjug dispečer čačanske firme Eurolajn Vlade Lužanin.

Prema njegovim rečima, i na graničnom prelazu Čop je ista situacija, između Ukrajine i Mađarske, ali i na prelazu Jagodin, na granici Ukrajine i Poljske.

Profimedia

 

"Na graničnom prelazu Jagodin, nalazi se jedan naš kamion sa robom za Rusiju. Takođe, vrlo je moguće da će i ta roba biti konfiskovana, ukoliko danas ne bude drugačije odlučeno", naveo je Lužanin.

On je još naglasio da su svi vozači bezbedni, da imaju dovoljno hrane i novca i da nestrpljivo čekaju odluku ukrajinskih vlasti, kao i da su granični prelazi zakrčeni ljudima uglavnom mlađe životne dobi koji žele da napuste Ukrajinu.

Ambasador: Činimo sve da pomognemo

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović kaže da je ambasada u kontaktu sa vozačima kamiona iz Srbije koji ne mogu da izađu iz Ukrajine i da se sve čini kako bi im se pomoglo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i srpskim Ministarstvom spoljnih poslova.

"Mi već četiri, pet dana na graničnim prelazima na izlasku ih Ukrajine, imamo problem. U Đakovu imamo na graničnom prelazu 44 vozača kamiona, a na oko pet kilometara ispred Đakova još 30 kamiona", rekao je Jovanović za TV Pink.

Prema informacijama koje dobija ambasada Srbije u Kijevu, oni imaju "određenu količinu hrane i vode", ali je problem što je velika nestašica goriva, tako da i tamo gde ga ima mogu da dobiju samo do 20 litara.

"Oni vozači kamiona koji su krenuli prema Rusiji i Belorusiji vraćeni su, jer ne mogu da izađu u tom pravcu tako da i oni moraju da se vrate. Javljaju nam se i vozači koje je policija skrenula ka parkinzima. Sa svima njima smo u kontaktu", rekao je Jovanović.

On je rekao da je ambasada u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom spoljnih poslova, poslala rano jutros notu ministarstvu spoljnih poslova i da čine sve da reše problem izlaska naših kamiona iz Ukrajine prema Srbiji. 

PKS: Tražimo rešenje

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije je za Euronews Srbija izjavio da PKS ima kontakte i sa ambasadom u Kijevu i u Rumuniji i da pokušavaju da nađu rešenje kako da se ti ljudi "fizički izvuku sa tog područja".

"Ima dosta kamiona koji čekaju na granicama, ali i onih koji su već na teritoriji Ukrajine, a problem je što im nedostaje hrana i sredstva za život, jer ne samo što je snabdevanje otežano već su i cene visoke. Radi se dosta sa državom na tom pitanju i sa Ministarstvom spoljnih poslova, ali i sa našim predstavništvom u Rusiji", rekao je Stanić.

Komentari (0)

Srbija