Evropa

Predstavnik Ukrajine u GS UN: Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir, ni UN

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2022

-

13:52

Predstavnik Ukrajine u GS UN: Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir, ni UN
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina i zapadne zemlje apelovale su na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN na međunarodnu zajednicu da podrži Nacrt rezolucije GS UN kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva na momentalni prekid vatre.

"Ovo je istorijski momenat. Mnogo puta u prošlosti je međunarodna zajednica bila slepa ili sporo reagovala na tragedije koje su u toku. Cenu toga su plaćale generacije. Ne smemo ponovo da napravimo istu grešku i moramo nešto da preduzmemo", izjavio je ambasador EU pri UN Olof Skog, a prenosi "Glas Amerike".

Zapad i Ukrajina tvrde da rat preti principima UN i međunarodnom poretku.

"Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir, ni UN, nemojte imati iluzije. Ako Ukrajina ne preživi, nemojte se čuditi da sledeća padne demokratija", poručio je ukrajinski predstavnik u UN Sergi Kislitja.

Ruski izaslanik u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Moskva deluje u samoodbrani, a za invaziju je rekao da predstavlja odbranu principa Povelje UN.

"Štitimo sebe od nacionalističke pretnje, ali Rusija želi i da zaštiti principe Povelje UN na tlu Donbasa i Ukrajine, i osigura da naredne generacije ne nose teret rata", izjavio je Nebenzja, negirajući istovremeno da ruske snage gađaju civile.

Kineski izaslanik Žang Džun poručio je da je "situacija otišla do tačke koju Kina ne želi".

"Hladni rat je odavno završen. Treba napustiti mentalitet Hladnog rata baziran na blokovskoj konfrontaciji. Ništa se ne može dobiti od novog Hladnog rata, a svi su na gubitku. Naša je pozicija da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, kao i principe Povelje UN", naveo je predstavnik Kine.

Kina poziva na uzdržanost

On je pozvao sve strane u ukrajinskom sukobu na uzdržanost i istakao da sukob može biti rešen dijalogom. Svetska zajednica, dodao je, treba da doprinese stvaranju povoljnih spoljnih uslova za političko rešenje i da izbegne zaoštravanje tenzija.

Predstavnica SAD u UN će se obratiti na kraju debate Generalne skupštine. Očekuje se da će se oko 100 zemalja obratiti Generalnoj skupštini, koja bi, kako se očekuje, sutra trebalo da glasa o nacrtu rezolucije o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Da bi rezolucija bila usvojena potrebno je da za nju glasa dve trećine članica UN. 

Savet bezbednosti sazvao je za juče retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

Glasanje 15 članica Saveta bezbednosti bilo je proceduralno, tako da Rusija nije mogla da uloži veto. Rezolucija o sazivanju sednica Generalne skupštine UN usvojena je sa 11 glasova "za". Rusija je glasala protiv, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani.

Rusija je u petak uložila veto na nacrt rezolucije, u kojoj je Savet bezbednosti UN pozvao na hitno obustavljanje, kako je navedeno, "ofanzive u Ukrajini".

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju određenu političku težinu. Od 1950. godine do danas hitne specijalne sednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.

Komentari (0)

Evropa