Evropa

Generalna skupština UN raspravlja o Ukrajini, predsedavajući zahteva hitan prekid vatre u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2022

-

16:51

Generalna skupština UN raspravlja o Ukrajini, predsedavajući zahteva hitan prekid vatre u Ukrajini
Generalna skupština UN raspravlja o Ukrajini, predsedavajući zahteva hitan prekid vatre u Ukrajini - Copyright AP Photo/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Specijalna sednica Generalne skupštine UN (GS UN), koju je u nedelju sazvao Savet bezbednosti UN, počela je danas, a predsedavajući GS UN Abdula Šahid na početku je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini.

On je pozvao Rusiju i Ukrajini da iskoriste retku priliku za dijalog kako bi došlo do brzog i smislenog smanjenja napetosti, prenosi Si-En-En.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da je jučerašnja odluka Kremlja o stavljanju ruskih nuklearnih snaga u stanje visoke pripravnosti "zastrašujući razvoj događaja" i da je ideja o nuklearnom sukobu "jednostavno nezamisliva".

"Ništa ne može opravdati upotrebu nuklearnog oružja. Suočeni smo s nečim što bi lako moglo da postane najgora humanitarna i izbeglička kriza u Evropi u poslednjih nekoliko decenija, jer se broj izbeglica i interno raseljenih povećava iz minuta u minut", rekao je Gutereš, prenosi BBC.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

 

Prvi čovek svetske organizacije je poručio da sukob koji besni širom Ukrajine, u vazduhu, na kopnu i na moru mora odmah da prestane.

"Ovo eskalirajuće nasilje, koje ima za posledicu smrt civila, uključujući i decu, potpuno je neprihvatljivo. Što je dosta dosta je. Vojnici moraju da se vrate u svoje kasarne, a lideri moraju da krenu putem mira", poručio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Predstavnik Rusije tvrdi: Ruske snage ne predstavljaju pretnju

Moskva ne planira da okupira Ukrajinu, a ruske snage ne predstavljaju nikakvu pretnju ni ukrajinskim civilima ni civilnoj infrastrukturi, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na hitnoj, specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini.

Kako je Nebenzja naveo u obraćanju Generalnoj skupštini, ruska vojska i snage DNR I LNR počele su u četvrtak vojnu operaciju u Ukrajini nakon višemesečne eskalacije i višenedeljnih artiljerijskih, minobacačkih i snajperskih napada ukrajinskih snaga u zoni sukoba u Donbasu.

"SAD i njihovi saveznici su odgovorili tako što su Rusiji uveli nove sankcije i obećali da će Kijevu poslati naoružanje vrednosti preko milijardu dolara", istakao je Nebenzja, prenosi Sputnjik.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN je predočio da je svrha ove specijalne operacije zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane ukrajinskog režima i ukazao da je zbog toga neophodna demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

"Takođe ćemo nastojati da privedemo pravdi one koji su počinili brojne, krvave zločine nad civilima među kojima je bilo građana Ruske Federacije", rekao je Nebenzja i ponovio da ruska vojna operacija uključuje korišćenje prava Moskve na samoodbranu "od režima koji je nastojao da vrati pristup nuklearnom oružju".

Sputnjik podseća da se ovaj deo izjave ruskog izaslanika u UN odnosi na pretnje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tokom Bezbednosne konferencije u Minhenu 19. februara da će revidirati nenuklearni status Ukrajine.

Savet bezbednosti sazvao je za danas retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

Glasanje 15 članica Saveta bezbednosti bilo je proceduralno, tako da Rusija nije mogla da uloži veto.

Rezolucija o sazivanju sednica Generalne skupštine UN usvojena je sa 11 glasova "za". Rusija je glasala protiv, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani.

Rusija je u petak uložila veto na nacrt rezolucije, u kojoj je Savet bezbednosti UN pozvao na hitno obustavljanje, kako je navedeno, "ofanzive u Ukrajini".

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je da se očekuje da Generalna skupština glasa o sličnoj rezoluciji već u sredu.

Nijedna država nema pravo veta u Generalnoj skupštini UN.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju određenu političku težinu.

Od 1950. godine do danas hitne specijalne sednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa