Evropa

Šta je Azovski bataljon zbog kog Rusija tvrdi da želi da "denacifikuje" Ukrajinu?

Komentari

Autor: Jovan Đurić

12/03/2022

-

23:00

Šta je Azovski bataljon zbog kog Rusija tvrdi da želi da "denacifikuje" Ukrajinu?
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Garanatiranje porodilišta u lučkom gradu Mariupolj na jugu Ukrajine poslednji je u nizu prizora koji oslikavaju teskobe rata u Ukrajini. Međutim, kao i za mnogo toga, i ovde nije do kraja jasno čija je krivica. Dok ukrajinski zvaničnici tvrde da su za gađanje krivi Rusi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da ukrajinska regimenta Azov koristi porodilište u Mariupolju kao svoju bazu, kao i da je o tome obavešten Savet bezbednosti UN.

"Čuli smo patetičnu retoriku o nekim zločinima koje je navodno mnogo puta počinila ruska vojska. Sedmog marta, naša delegacija je na sednici Saveta bezbednosti UN iznela dokaze da je dotično porodilište odavno zauzeo bataljon Azov i drugi radikali. Ranije su izveli iz porodilišta sve buduće majke i osoblje", rekao je Lavrov. 

Ovo nije prvi put da se "azovska vojska" spominje od kako je počeo rat u Ukrajini, a njihovi koreni sežu nešto dalje u prošlost. Jedni će vam reći da su u pitanju vojnici odani svojoj zemlji, a drugi da su u pitanju neonacisti - ko su zapravo pripadnici ukrajinske regimente Azov?

Nekada poznata kao paravojni odred pod nazivom Azovski bataljon, regimenta Azov od septembra 2014. godine je deo Nacionalne garde Ukrajine, pod okriljem tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova. Prvi put se Azovski bataljon pojavljuje tokom 2014. godine i sukoba u Donbasu, i bio je sastavljen od dobrovoljaca koji su se borili protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

profimedia

Azovska regimenta na maršu 2020. godine

"Patriote Ukrajine" i SNA

Da bi se pronašli začeci Azovskog bataljona i njegovo omasovljenje, neophodno je bliže pogledati grad Harkov na istoku Ukrajine. Tu je 2005. formirana organizacija pod nazivom "Patriote Ukrajine", koju je predvodio Andrij Bilecki. Tri godine kasnije, obrazovana je i organizacija pod nazivom "Socijal-nacionalna skupština" ("SNA"), koja je okupljala nekoliko desničarskih i ekstremističkih organizacija.

Upravo od "Patriota Ukrajine" i "SNA" napravljen je 2014. godine Azovski bataljon, i to u Berdjansku, na obali Azovskog mora. Pripadnici "Azovaca" obučavani su u centrima blizu Kijeva, a instruktori su im mahom bili ljudi koji imaju iskustva još iz oružanih snaga Gruzije.

U vreme osnivanja Azovskog bataljona, u Harkovu su se sve više "zahuktavali" separatistički pokreti, pa su tako pripadnici grupe navijača fudbalskog kluba Metalist, "Sekta 82" (1982. godine su osnovani), otišla ispred zgrade u kojoj se nalazila oblasna administracija, i proglasila se lokalnom "jedinicom samoodbrane".

AP/Efrem Lukatsky

Andrij Bilecki, vođa Azovaca

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov je odobrio obrazovanje novih paravojnih snaga koje će brojati do 12.000 ljudi, i po potrebi odbraniti Harkov od eventualnog rata u tom gradu. Ova formacija zvala se "Istočni korpus", a za njeno formiranje je kao baza korišćena upravo "Sekta 82", pišu ukrajinske "Hromadske".

Do rata u Harkovu, naposletku, nije došlo - međutim, mnogi pripadnici Istočnog korpusa otišli su da se bore u Donbasu, i mnogi od njih se priključili Azovskom bataljonu, koji je na ovaj način dodatno omasovljen.

Optužbe za nacizam

Od kada se Azovski bataljon pojavio, zvaničnici i mediji u Rusiji optuživali su njegove pripadnike za bliskost nacizmu - često se u ruskim medijima 2014. godine mogao videti izraz "kijevska fašistička hunta", preneo je britanski Gardijan

Ovaj list je 2014. godine pisao o tome kako se, na osnovu izjava i stavova većine pripadnika Azovskog bataljona sa kojima su razgovarali, mogu uočiti ultradesničarske ideje koje provejavaju među njima. Samom bataljonu su se pridružili mnogi dobrovoljci koji imaju ekstremno desničarske stavove, uključujući i jednog Šveđanina koji je tada sebe opisao kao "etničkog nacionalistu", kako je pisao Gardijan.

Takođe, u javnosti koja optužuje Azovski bataljon za njihove navodne veze sa neonacizmom, često se povlači pitanje simbola ovog bataljona - slova "N" i "I" koja su isprepletana tako da podržavaju simbol "Volfsangel", koji su nacističke snage Nemačke naširoko koristile tokom Drugog svetskog rata. Članovi Azovskog bataljona, međutim, u nekoliko navrata su negirali ovu sličnost, tvrdeći da slova "N" i "I" kod njih označavaju sintagmu "Nacionalna ideja".  

profimedia

Azovski bataljon

Svakako da imidžu Azovskog bataljona, a sada regimente, nije pomoglo ni to što se neki njihovi članovi otvoreno proklamuju kao nacisti - njihov portparol Andrij Djačenko je u intervjuu za USA Today 2015. godine rekao da su 10 do 20 odsto članova nacisti, a za jednoga od njih je rekao da je to "njegova lična ideologija, koja nema nikakve veze sa zvaničnom ideologijom Azova". 

Jedan od najpoznatijih bivših komandanata Azovskog bataljona je upravo Andrij Bilecki, bivši vođa "Patriota Ukrajine" koji je danas na čelu krajnje desničarske partije Nacionalni korpus. U suštini, ovu stranku koja nema nijednog poslanika u Vrhovnoj radi Ukrajine i ima 23 predstavnika u ukrajinskim oblastima, mahom i čine pripadnici Azovske regimente, kao i članovi Azovskog civilnog korpusa, NVO koja je takođe povezana sa nekadašnjim Azovskim bataljonom.

Zelenski: Denacifikacija u ovom slučaju je čist nacizam

Azovska regimenta bori se i sada u Ukrajini, pretežno držeći svoje položaje u Mariupolju, što se smatra jednim od glavnih razloga zbog čega taj mali lučki grad i dalje nije pao u ruke ruskih trupa.

Međutim, zbog svog ranijeg imidža, ali i zbog toga što Nacionalni korpus ima reputaciju ekstremno desničarske partije, ruski mediji, ali i zvaničnici, često u javnosti insistiraju na tome kako su ukrajinske vlasti povezane sa ideologijom nacizma. 

Upravo to je iskorišćeno i kao jedno od opravdanja za samu invaziju pa su ruski visoki zvaničnici, uključujući i samog predsednika Vladimira Putina, govorili i o tome kako je njihov cilj "denacifikacija" Ukrajine. Mnogi zapadni analitičari ovakve tvrdnje smatraju čitom propagandom Moskve, a i sam ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u nekoliko navrata oštro odgovarao na ovakve tvrdnje, govoreći kako su veoma opasne.

"Denacifikacija u ovom slučaju je čist nacizam, uništavanje ukrajinske nacije. Isto je bilo 1940-ih godina u Nemačkoj. Oni su 'denacifikovali' Jevreje. Rusi to sada rade. Šokiran sam. Nisam znao da se takve stvari mogu raditi u savremenom svetu. Za neke zemlje sve se završilo tako što su se zgrozile onim što su uradile. Neki su 'čistili' svet od jednog ili drugog naroda, a drugi su se kajali što nisu intervenisali", rekao je Zelenski.

 
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Marija

14.03.2022 07:28

Русија ослобађа свој народ NATO терора у Украјини. Украјина више никада неће постојати као антирусија

Evropa