Evropa

Ko je uhapšeni "Rezač prstiju" - najtraženiji kriminalac u Evropi surovi nadimak dobio sa svega 20 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, Euronew, PZC

13/03/2022

-

21:48

Ko je uhapšeni "Rezač prstiju" - najtraženiji kriminalac u Evropi surovi nadimak dobio sa svega 20 godina
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najtraženiji kriminalac u Evropi, poznat kao "Rezač prstiju", odnosno "Finger-cutter", uhapšen je polovinom prošlog meseca u Švajcarskoj. Svirepi nadimak dobio je sa samo dvadeset godina. Smatra se da je završio studije kriminologije, a povezan je sa brojnim narko radnjama, koje se odnose na uvoz kokaina iz Južne Amerike

Zbog studija, mnogi su mu dali i nadimak "Univerzitet", ipak specijalne jedinice su ga na kraju našle pod neobičnim pseudonimom "Bongo king," na platformama za komunikaciju, gde je delovao kao jedan od glavnih organizatora za krijumčarenje kokaina.

Flor Bresers, 35-godišnji Belgijanac, tražen je od 2020. godine kada je osuđen na četiri godine zatvora zbog otmice i fizičkog nasilja nad holandskim cvećarom koji nije uspeo da prokrijumčari drogu pored britanske carine, prenosi Gardijan.

Bresers je kroz brojne slučajeve povezan sa narko-bandom koja deluje u belgijskom gradu Antverpenu i za koju se veruje da je prokrijumčarila tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Bio je na listi najtraženijih u Belgiji i Evropolu zbog otmice, protivzakonitog uzimanja talaca i učešća u kriminalnoj organizaciji.

Smatralo se da se Bresers krio u Južnoj Africi, ali je uhapšen u Cirihu gde je pronađen sa svojom partnerkom i detetom. Belgijske vlasti su zatražile njegovo izručenje.

Uhapšena je i 28-godišnja Holanđanka, njegova saradnica, piše Euronews. Patrik Kereda, oficir za medije kantonalne policije Ciriha, rekao je novinarima da je "u postupku u Cirihu optužen za falsifikovanje ličnih dokumenata u velikim razmerima".

"Na osnovu informacija iz inostranstva i sadržaja međunarodne poternice, moramo pretpostaviti da se ta osoba klasifikuje kao veoma opasna", dodao je on.

Kristof Aerts, portparol tužilaca u Antverpenu, rekao je da je Bresers povezan sa tekućim sudskim istragama u Antverpenu, Zapadnoj Flandriji i Istočnoj Flandriji.

"Ozbiljni organizovani kriminal je ovde uobičajena nit. To uključuje istrage o međunarodnoj trgovini drogom u kojoj je počinjeno nasilje", kaže Aerts.

Eksperti su upozorili da se ekstremno nasilje narko-kartela koji deluju u Meksiku i Kolumbiji poslednjih godina širi i Evropom.

Od prvog oslobođenja do slučaja s cvećarom

Flor Bresers je prvi put povezan sa ozbiljnim nasilnim radnjama 2010. Bresers je tada bio dvadesetogodišnjak koji je bio poznat kao naoružani pljačkaš u Lomelu, u njegovom rodnom gradu. Avgusta 2010. godine Holanđanin je šetao svog psa u Overpeltu, kada su ga svojica muškaraca sa karnevalskim maskama uvukli u automobil.

Potom su ga odvezli u šumu i pretukli ga, a jedan od njih je makazama odsekao levi mali prst žrtve.

Na sudu su i žrtva i dvojica osumnjičenih tvrdili da je Flor Bresers bio čovek koji stoji iza ove kaznene ekspedicije. Bresers je mogao da ima povod, jer ga je žrtva procenjivala u istrazi o drogi. Tužilac je tražio šest godina zatvora u postupku protiv Bresera, koga je mnogi nazivaju i "De Universitair", odnosno "Univerzitet" jer je magistrirao kriminologiju. Na kraju je oslobođen zbog nedovoljno dokaza.

Bresers je takođe oslobođen optužbi za još jednu, sličnu otmicu u januaru 2011. godine u Lomelu. Tri maskirana počinioca su odvela čoveka na zabavu i pretukla ga u mračnoj ulici.

Međutim, februara 2016. godine, Bresers je sa partnerom Koenom van Stajom kidnapovao holanskog cvećara. Grupa mu je pripretila, iseekla ga žiletom i pretukla ga, pre nego što ga je poslala na Britansku granicu po 40 kilograma heroina, navodi holanski portal PZC.

Njegov partner Van Staj je osuđen na sedam godina zatvora, Bresers na četiri godine. Zbog ove presude, koju je potvrdio Apelacioni sud u Antverpenu 2020. godine, "Rezač prstiju" je stavljen na listu najtraženijih.

Nakon toga, nekoliko jedinica savezne pravosudne policije, zajedno sa belgijskim FAST (Fugitive Active Search Team) i nizom drugih evropskih jedinica, započeli su istragu.

Muškarac je pronađen u Švajcarskoj 16. februara, a hapšenje su izvršile specijalne snage uz pomoć drugih švajcarskih policijskih snaga, predstavlja kulminaciju višemesečne i intenzivne potrage za beguncem.

Pseudonim "Bongo king"

Flor Bresers je tražen u vezi sa nekoliko sudskih istraga o uvozu kokaina. Između ostalog, u dosijeu suda u Brižu oko šverca kontejnera sa drogom, on se pominje kao jedan od glavnih organizatora.

Krijumčarenje kokaina izašlo je na videlo kada je holandska policija uspela da probije komunikacioni sistem. Tamo su se pojavili izveštaji o 'Bongo kingu', pseudonimu koji je Bresers koristio za komunikaciju sa drugim osumnjičenima.

Pod istragom je i u Dendermondu, jer je navodno uz pomoć belgijskog počasnog konzula prokrijumčario kokain u Moldaviju. Droga je bila sakrivena u kontejnerima sa pirinčem koji je poslat iz Surinama. Carinske vlasti u Antverpenu su u oktobru presrele pet kontejnera sa mešovitim tovarom pirinča i droge. Surinamski trgovac pirinčem likvidiran je tri meseca kasnije u Gvajani. Ubijen je jednim metkom u čelo.

Bresers je takođe povezan sa holandskim narko bosom Boleom Josom, za koga se kaže da je odgovoran za nekoliko velikih transporta droge kroz luku Antverpen.

Komentari (0)

Evropa