Evropa

Kamiondžija iz Srbije osumnjičen da je u iznajmljenim stanovima Bečlijama ubrizgavao botoks, žena sa upalom završila u bolnici

Komentari

Autor: Euronews

09/06/2021

-

17:55

Kamiondžija iz Srbije osumnjičen da je u iznajmljenim stanovima Bečlijama ubrizgavao botoks, žena sa upalom završila u bolnici
Kamiondžija iz Srbije osumnjičen da je u iznajmljenim stanovima Bečlijama ubrizgavao botoks, žena sa upalom završila u bolnici - Copyright Unspash, Prinskrin/kurier.at/salzburg24.at

veličina teksta

Aa Aa

Srpski državljanin osuđen je za nadrilekarstvo u Beču. Svoje usluge nudio je na društvenim mrežama, a estetske tretmane obavljao je u iznajmljenim stanovima. Osuđeni nadrilekar nije imao potrebne kvalifikacije, a tokom istrage je rekao da je znanje stekao u Rusiji i da mu je bio potreban novac. Tvrdi da će obeštećenje platiti tako što će voziti kamion. 

Državljanin Srbije, ossuđen za nadrilekarstvo, moraće da plati obeštećenje jer je naneo veliku bol svojim pacijentima u Beču.  

Austrijski mediji pisali su u aprilu o muškarcu (33) koji je nudio estetske tretmane za lice i obrve, kao i tretmane hijaluronom. Usluge je nudio putem Fejsbuka i Instagrama. On nije imao adekvatno medicinsko znanje.  

Za taj slučaj istražitelji su saznali posle prijave jedne Bečlijke koja je posle tretmana doživela upalu lica i završila je u bolnici, rekla je portparolka policije Barbara Gras.  

Policija je tokom istrage otkrile detalje. Muškarac je iznajmljivao stanove na dan u elitnim krajevima Beča, i koristio ih je kao ordinacije. 

Svoje usluge naplaćivao je 400 do 500 evra, što je mnogo jeftinije nego što koštaju tretmani kod licenciranih lekara.  

Kada mu je policija ušla u trag, sačekali su veče i upali su u stan u kojem je bio zakazan tretman. Oni su otkrili državljanina Sribje koji se spremao za intervenciju. U stanu je pronađen materijal, špricevi, kao i 2.680 evra koje je navodno zaradio tog dana.  

"Ulepšao" najmanje 30 žena

Muškarac je uhapšen, a svi pacijenti koji su oštećeni pozvani su da se jave policiji. 

Državno tužilaštvo je podnelo optužnicu zbog nanošenja teških povreda i lažnog predstavljanja kao lekara.  

Tanjug piše da je srpski državljanin osuđen i da će morati da plati obeštećenje svima koji su pretpreli štetu.  

Pred sudom, on je rekao da je najmanje 30 žena "ulepšao" i da nikada nije tvrdio da je lekar. 

Prinskrin/kurier.at/https:/salzburg24.at

 

Njegov advokat je naveo da su klijentkinje želele svesno da zaobiđu obavezni psihotest za estetske zahvate.  

Tehniku i medicinske zahvate on je, kaže, naučio u Rusiji i tamo često uspešno sprovodio.  

"Bio mi je potreban novac, pa sam počeo u Beču da radim. To je bila ogromna greška", rekao je Srbin, koji je prihvatio da plati 5.700 evra obeštećenja ženi koja ga je tužila, kao i 3.000 evra kazne.  

Upitan kako će tu svotu platiti u roku od tri meseca, Srbin je sudiji kazao da će ponovo raditi kao vozač kamiona, preno je Tanjug.

Upozorenje građanima zbog oglasa na društvenim mrežama

Austrijska policija izdala je upozorenje građanima da obrate pažnju gde obavljaju estetske tretmane, naročito kada je reč o reklamama na društvenim mrežama. Savet je da se dobro raspitaju o lekarima i da pročitaju sve komentare. 

Podsećamo, u Srbiji su nedavno uhapšene dve osobe osumnjičene za nadrilekarstvo

Maser iz Batajnice uhapšen je 24. maja pod sumnjom da se lažno predstavljao kao estetski hirurg i da je duže od godinu dana radio liposukciju, korekciju usana i brojne druge zdravstvene usluge iz oblasti estetske hirurgije u neregistrovanoj ordinaciji na Terazijama.

Ubrzo nakon toga uhapšena je i žena koja je u Beogradu radila medicinse zahvate bez licence - spaljivanje hrskavice nosa, spaljivanje mladeža i ožiljaka, spaljivanje kapaka i slično.

Posle tih slučajeva, Udruženje doktora estetske medicine Srbije je predalo Ministarstvu zdravlja spisak od oko 50 ljudi koji se bave istim poslom kao uhapšeni, a protiv njih deset su podnete krivične prijave.

Predsednica tog udruženja dr Kristina Davidović rekla je za Euronews Srbija da nadrilekari deluju u polju estetske medicine, da grupa od njih deset čak uvoze na crno materijal, koji se koristi u estetskoj hirurgiji, i prodaje dalje nadrilekarima koji rade u neregistrovanim ordinacijama.

Mesar iz Batajnice i nadrilekarka sa Senjaka

Sava Knežević (23), maser iz Batajnice, uhapšen je 24. maja pod sumnjom da se lažno predstavljao kao estetski hirurg i da je duže od godinu dana radio liposukciju, korekciju usana i brojne druge zdravstvene usluge iz oblasti estetske hirurgije u neregistrovanoj ordinaciji na Terazijama. Slučaj je dospeo u javnost nakon što se grupa devojaka oglasila putem društvenih mreža, kako su navele, zbog problema nakon operacija. 

On je osumnjičen da se u neregistrovanoj ordinaciji od 2. januara prošle do 8. aprila ove godine, za novčanu naknadu bavio pružanjem medicinskih usluga bez odgovarajuće stručne spreme, odobrenja za samostalan rad, odnosno licence, a za čije obavljanje mu je po zakonu potrebna dozvola nadležnog organa.

Tereti se da je izvodio liposukcije, transfere masti, korekcije usana i druge zahvate nad pacijentima, prikrivajući od njih činjenicu da nije stručno osposobljen za pružanje ovih medicinskih usluga i izvođenje medicinskih zahvata.

Svoje usluge je reklamirao preko društvenih mreža, a u istu svrhu je koristio svoj Instagram nalog, kao i instagram naloge pojedinih javnih ličnosti.

Nakon hapšenja mesara iz Batajnice, inspekciji  je stigla prijava za ženu koja se predtsvljala kao lekar i koja je radila intervencije u ordinaciji na Senjaku. 

Prvi osnovni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana i Olgici Markanović osumnjičenoj za nadrilekarstvo, odnosno medicinske zahvate za koje nema licencu.

Njoj je stavljeno na teret da je od aprila prošle do januara ove godine u neregistrovanom medicinsko-estetskom centru u Beogradu za novčanu naknadu, bez odgovarajuće stručne spreme i bez odobrenja nadležnog organa pružala medicinske estetske usluge i izvodila medicinske estetske zahvate nad pacijentima - spaljivanje hrskavice nosa, spaljivanje mladeža i ožiljaka, spaljivanje kapaka i slično.

Komentari (0)

Evropa