Evropa

Otpušteno 19 nemačkih policajaca zbog veličanja nasilja i nacizma

Komentari

Autor: Euronews

09/06/2021

-

17:29

Otpušteno 19 nemačkih policajaca zbog veličanja nasilja i nacizma
Otpušteno 19 nemačkih policajaca zbog veličanja nasilja i nacizma - Copyright EPA/SASCHA STEINBACH

veličina teksta

Aa Aa

Nemački tužioci otpustili su 19 policajaca iz jedinice specijanih snaga i suspendovali još jednog zbog sumnji da su veličali nasilje i da su u onlajn grupama pisali o bivšoj nacističkoj organizaciji, izjavila je portparolka tužilaštva.

Istražitelji iz zapadne države Hesen saznali su za 20 osumnjičenih tokom odvojene istrage o jednom policajcu u istoj jedinici, poznatoj kao SEK, koji je bio osumnjičen za deljenje dečje pornografije.

"Tokom procene mobilnih telefona osumnjičenog, identifikovano je nekoliko grupa za četovanje na kojima su članovi delili kriminalni sadržaj", izjavila je viša javna tužiteljka u Frankfurtu Nađa Najsen.

Nemačka policija i bezbednosne agencije suočene su sa optužbama da ne rade dovoljno da bi iskorenili potencijalno nasilne nacionaliste u svojim redovima, preneo je Rojters.

Ovo je osetljivo pitanje u zemlji u kojoj je svest o zločinima nacista iz Drugog svetskog rata, uključujući ubistvo miliona Jevreja u Holokaustu, i dalje jaka, ali gde i dalje rastu antisemitski zločini pristalica krajnje desnice.

Obaveštajna agencija Nemačke navela je u izveštaju prošle godine da manje od jednog procenta pripadnika nemačke policije, bezbednosnih agencija i vojnog osoblja zagovara krajnje desničarske poglede na svet.

Tužioci u Frankfurtu rekli su da je policija pretražila šest lokacija u Hesenu, uključujući policijsko sedište u kojem su radili neki od osumnjičenih.

Trojica od 20 osumnjičenih istražuju se zbog mogućih pokušaja ometanja pravde, rekla je Najsen.

Samo jedan od 20 bio je bivši policajac, a ostalih 19 su bili aktivni u službi. 

Komentari (0)

Evropa