Evropa

Od 1. aprila Austrija menja strategiju testiranja na koronavirus

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

10:48

Od 1. aprila Austrija menja strategiju testiranja na koronavirus
Od 1. aprila Austrija menja strategiju testiranja na koronavirus - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 1. aprila Austrija menja strategiju testiranja na koronavirus, i od tada će svaki građanin imati mogućnost da se testira pet puta PCR testom i pet puta antigenskim testom besplatno.

Trenutno je na snazi strategija širokog testiranja, koja omogućava građanima da se svakodnevno, ako to žele, testiraju besplatno PCR ili antigenskim testom. Ministar zdravlja Johanes Rauh kazao je da je od početka pandemije do sada potrošeno tri milijarde evra za testiranje građana.

"Biće i dalje testova. Kome je potreban besplatan test, dobiće ga", podvukao je on.

Tako, na primer, osobe u domovima za negu i stare imaće mogućnost da se testiraju i češće. Kako bi se epidemiološka situacija detaljno pratila, najavio je, biće vršen nadzor otpadnih voda, preko kojih će se meriti prisutnost virusa u stanovništvu. Takođe se, od 1.aprila, prema odluci Ministarstva zdravlja, menja se i pravilo karantina.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

Tako će osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranim, a potpuno su vakcinisane, od aprila moći i dalje da idu na posao i u kupovinu, ali ne i u restorane, na žurke, manifestacije. Osobe koje nisu potpuno vakcinisane, ili koje su nevakcinisane, isto tako ne moraju u karantin, ali će morati nositi masku na poslu i prilikom kupovine, ali su i njima zabranjene manifestacije i odlazak u ugostiteljske objekte.

Popuštanjem mere karantina Rauh želi da spreči preteći nedostatak osoblja zbog bolovanja, odnosno karantina. U školama ostaje na snazi dosadašnji režim testiranja koji predviđa dva do tri testiranja đaka nedeljno. Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig kritikovao je promene strategije testiranja protiv kronavirusa.

On je istakao da će Beč nastaviti svoj dosledni put I da neće ponavljati greške, što čini savezna vlada. Najavio je da bečke vlasti, koje žele da se zadrži dosadašnji sistem testiranja, razmatraju mogućnosti za sprovođenje sopstvenih mera i u ovoj oblasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa