Novosti

Izrael otvara granice za sve turiste - od 01. marta vakcina neće biti uslov za ulazak, ali jedno pravilo ostaje

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

20/02/2022

-

16:32

Izrael otvara granice za sve turiste - od 01. marta vakcina neće biti uslov za ulazak, ali jedno pravilo ostaje
Izrael otvara granice za sve turiste - od 01. marta vakcina neće biti uslov za ulazak, ali jedno pravilo ostaje - Copyright Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Izrael će od 1. marta dozvoliti ulazak svim stranim turistima, bez obzira na to da li su vakcinisani protiv korona virusa, saopšteno je danas iz kabineta premijera Naftali Beneta.

Kako se navodi u saopštenju, za ulazak u Izrael i dalje će biti potrebna dva negativna PCR testa, jedan urađen pre ulaska u zemlju, a drugi po ulasku u Izrael, prenosi agencija Rojters. Trenutno je samo vakcinisanim stranim državljanima dozvoljen ulazak u Izrael.

"Vidimo konstantan pad broja obolelih od korona virusa, tako da je vreme da postepeno otvorimo granice koje smo prvi u svetu zatvorili", poručio je premijer Benet.

Izrael je prvi put zatvorio svoje granice za strance u martu 2020. godine. Kako se navodi, broj posetilaca polako je rastao pošto je zemlja ukinula neke mere ograničenja protiv korona virusa, ali on ostaje znatno ispod nivoa pre pandemije.

Kako navodi britanska agencija, oko 46.000 turista ušlo je u Izrael prošlog meseca, u odnosu na 7.800 godinu dana ranije, ali mnogo manje u odnosu na 333.000 koliko ih je posetilo u januaru 2020. godine.

Ko je do sada ublažio mere?

Odlukama vlasti o ublažavanju ili čak ukidanju epidemioloških mera u poslednjih nekoliko nedelja, postalo je očigledno da sve više evropskih država nastoji da se što pre vrati u stanje pre pandemije. Norveška, Švedska i Danska već su ukinule gotovo sva ograničenja, dok su Nemačka, Austrija, Holandija i Švajcarska najavile kada restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa više neće biti na snazi.

Pojedine države ukinule su sva ograničenja za putnike iz Evropske unije i Evropskog ekonomskog prostora, dok su druge članice olakšale uslove za ulazak. Međutim, situacija se nije u velikoj meri promenila za državljane trećih zemalja. Putnici iz Srbije trenutno mogu da uđu u dve evropske države bez ikakvog ograničenja: Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu. Ipak, određene zemlje jesu olakšale uslove za ulazak našim građanima.

Pixabay

 

Pored toga što je među prvima poništila većinu ograničenja, Švedska je prva ukinula upotrebu kovid dokumenaza za putnike koji dolaze iz Evropske unije ili iz Evropskog ekonomskog prostora. Državljanima Srbije, međutim i dalje je potrebna digitalna kovid propusnica o vakcinacija za ulazak. Među u Srbiji dostupnim vakcinama Kraljevina Švedske ne priznaje samo Sputnjik V.

Finska je donela istu odluku po pitanju putovanja iz EU, dok je srpskim državljanima i dalje potreban dokaz o vakcinaciji, ukoliko nemaju regulisan boravak.

Norveška i dalje nije otvorila granice, ali je ukinula testiranje na graničnim prelazima osobama koje imaju EU digitalni koivd sertifikati, a putuju iz Evropskog ekonomskog prostora.
Holandska vlada odlučila je da ukine karantin koji se trenutno primenjuje na dolaske iz zemalja sa visokim rizikom.

Prema ovom saopštenju, od 25. februara putnici iz veoma rizičnih trećih zemalja više neće morati da se pridržavaju pravila samoizolacije pod uslovom da su u potpunosti vakcinisani ili oporavljeni od virusa. Ostale zemlje koje su u procesu ukidanje ograničenja – Nemačka, Austrija i Švajcarska – još nisu najavile promene u pogledu uslova za ulazak.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja