Fokus

Šefovi finansija G20 o danas razgovaraju o strategijama izlaska iz kovid krize

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

08:05

Šefovi finansija G20 o danas razgovaraju o strategijama izlaska iz kovid krize
Sednica G20 u Rimu, 2021. godine - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Ministri finansija iz Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta i privreda (G20) započeli su danas dvodnevni sastanak na kojem će razgovarati o strategijama za izlazak iz globalnog ekonomskog usporavanja izazvanog pandemijom korona virusa.

Razgovori ministara finansija G20 i guvernera centralnih banaka održavaju se u hibridnom formatu usred zabrinutosti da bi širenje veoma zaraznog omikron soja korona virusa i rastuća inflacija, mogli da pomute izglede za oporavak globalne ekonomije, prenosi japanska agencija Kjodo.

"Zaista dolazi teška zima za globalnu ekonomiju koja je suočena sa pandemijom koja je dalekog od svog kraja", izjavio je predsednik Indonezije Joko Vidodo u svom uvodnom govoru.

"Tokom ove situacije, nijedna država se ne bi mogla oporaviti sama. Sve zemlje su međusobno povezane", poručio je on, dodajući da bi uspon jednog regiona pokrenuo uspon drugih regiona, dok bi, s druge strane, kolaps jednog regiona rezultirao kolapsom drugih.

Indonežanski predsednik je upozorio na “rivalstvo i nove tenzije koje bi mogle da utiču na globalni oporavak”, ali i da ugroze svetski mir, kao što je, kako kaže, trenutno situacija u Ukrajini. Međunarodni monetarni fond predviđa da će globalna ekonomija ove godine porasti po stopi od 4,4 odsto, što je slabije od prošlogodišnjeg rasta od 5,9 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet