Evropa

Nemačka i Katar postigli dogovor: Berlin bi da smanji zavisnost od ruskog gasa, Doha priskače u pomoć

Komentari

Autor: Tanjug, DW

20/03/2022

-

22:17

Nemačka i Katar postigli dogovor: Berlin bi da smanji zavisnost od ruskog gasa, Doha priskače u pomoć
Robert Habek i Tamim bin Hamad Al Thani - Copyright Tanjug AP/Amiri Diwan via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka i Katar postigli su dugoročno energetsko partnerstvo, izjavio je nemački ministar privrede Robert Habek, pošto najveća evropska ekonomija nastoji da postane manje zavisna od ruskih izvora energije.

Katarski emir Šeik Tamim bin Hamad al-Tani primio je danas Habeka u posetu i njih dvojica su razgovarali o načinima unapređenja bilateralnih odnosa, posebno u energetskom sektoru, navodi se u saopštenju iz Dohe, preneo je Rojters.

Portparol nemačkog Ministarstva privrede u Berlinu potvrdio je da je dogovor postignut.

"Kompanije koje su došle u Katar (sa Habekom) sada će pregovarati o ugovoru sa katarskom stranom", rekao je portparol.

Dvojica zvaničnika su razgovarali o energetskim odnosima i saradnji između Katara, jednog od najvećih svetskih izvoznika prirodnog gasa i Nemačke, i načinima za njihovo unapređenje, navodi se u saopštenju.

"Dan je bio dinamičan. Iako će nam ruski gas i dalje možda trebati ove godine, u budućnosti to više neće biti tako. I ovo je samo početak", rekao je Habek i naveo da je emir obećao i veću podršku nego što je Nemačka očekivala.

Katar je inače jedan od tri najveća izvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG).

Očekuje se da će Habek svoje putovanje nastaviti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, piše Dojče vele. UAE bi takođe mogle da pomognu Nemačkoj da ispuni svoj dugorični cilj prelaska na obnovljive izvore energije. Nemačka istražuje kako da diverzifikuje svoje izvore prirodnog gasa u pokušaju da učini zemlju manje zavisnom od Rusije.

Međutim, za razliku od SAD, koje su zabranile uvoz ruske nafte, Nemačka kaže da će joj trebati nekoliko meseci, ako ne i duže, da diverzifikuje svoje snabdevanje. Berlin je već suspendovao dozvolu za rad za novi gasovod Severni tok 2, koji je trebalo da isporučuje u Nemačku prirodni gas ispod Baltičkog mora.

Međutim, nemačko udruženje energetske industrije BDEW saopštilo je prošle nedelje da je ruski udeo u snabdevanju Nemačke gasom u periodu januar-mart, što nije zvanično objavljeno, ostao na 40 odsto, prenosi Dojče vele.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa