Evropa

Nemačka ministarka spoljnih poslova: Prete ozbiljne nestašice u lancu snabdevanja

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

11:28

Nemačka ministarka spoljnih poslova: Prete ozbiljne nestašice u lancu snabdevanja
Analena Berbok - Copyright Tanjug/AP/Annette Riedl

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila je da će nestašice u lancu snabdevanja zbog rata u Ukrajini, biti ozbiljne i da bi mogle da dovedu do novih sukoba u već ranjivim zemljama. Ona je naglasila da Nemačka treba da održava kontakt sa autoritarnim režimima čak i ako ne dele njihove vrednosti, i da ne ćuti o pitanjima od ekonomskog i energetskog značaja, prenosi agencija Rojters.

Berbok, koja danas predstavlja novu strategiju nacionalne bezbednosti, dodala je da će Berlin uporedo razviti i novu "kinesku strategiju" uzimajući u obzir nestabilnost u zemljama gde je Kina ulagala u infrastrukturu, kao što su afričke države, navodi Dojče vele.

Kada je reč o nestašicama, već je primećeno da na gradilištima u Nemačkoj nedostaje eksera i šrafova, a građevinarima veliki problem predstavljaju i rastuće cene. Isporuke važnih proizvoda kao što su šrafovi i ekseri zbog sankcija više ne dolaze u Nemačku, rekao je Tim Oliver Miler direktor Udruženja nemačke građevinske industrije.

Takođe, posledice rata u Ukrajini teško pogađaju kompanije na severu Nemačke. Udruženje "Nordmetal" ukazuje da je ugrožena svaka deseta kompanija industrije metala i elektronike.

Ipak, ono što posebno osete građani jeste nestašica prehrambenih proizvoda, kao i porast cena istih.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Marija

18.03.2022 18:15

За то је крива немачка влада а не "рат у Украјини"

Evropa