Evropa

Zoran Preradović za Euronews Srbija: Nepoznato šta je Putinov cilj, hibridni rat postao važan kao i rat oružjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2022

-

16:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U čitavoj jednačini ruske invazije na Ukrajinu nepoznato je šta je Putinov cilj, rekao je urednik u nedeljniku NIN Zoran Preradović. Kako je rekao, čak i da se zauzme čitava Ukrajina, ne može se držati tolika zamlja pod okupacijom - "ne samo zbog džepova otpora, već je se to ni ekonomski ne može izdržati".

Zoran Preradović je, gostujući na Euronews Srbija, rekao da pretpostavlja da je cilj da se obezbedi znatno povoljnija pozicija sa koje se pregovara.  

Govoreć i o pregovorima, on je rekao da se neko vreme vide nekakvi mali prozori i uski koridori koji se otvaraju za kompromis, ili bar za mogućnost da se postigne kompromis. Dodaje da ruskoj strani rat ne ide onako kako je zamišljeno, a da s druge strane Ukrajina strašno pati.  

"Ako Zelenski pominje razgovor, a pominje i Lavrov s druge strane, a čak se govori o direktnim pregovorima Putina  Zelenskog. To su nekakvi koridori. Na koncu, taj se rat mora završiti za stolom, što duže bude trajao, pozicija i jednih i drugih će biti sve teža, kao i Evrope i EU. Međunarodno pravo je jako onoliko koliko ga poštuju oni koji su ga pisali. A to jesu najveći. A ne poštuju ga. A onda kad sednu, onda se tim malim prozorima pronalazi rešenje", rekao je Preradović. 

"Vodi se propagandni rat"

Kako kaže, posmatrajući dosadašnji rat primetio je da je Rusija koristila strategiju nalik sovjetskoj. "Za mene je bilo iznenađenje uvođenje tog prilično zastarelog naoružanja", naveo je. 

Takođe, ističe da se vodi i propagandni rat. "Kad ste poslednji put videli toliko malo novinarskih ekipa na terenu, iozuzev onih koji prate vojsku i koji su prpagandisti. Ja ne bih verovao u te podatke, tim pre što smo mogli da vidimo snimke stare nekoliko meseci i godina. Hibridni rat je postao jednako, ako ne i važniji od onog koji se vodi oružjem", navodi. 

Govoreći o poziciji Srbije, Preradović navodi da situaicja zavisi od toga koliko će trajati rat. Dodaje da je Vučeva pozicija delikatna, da se vide pritisci iz Brisela ali i da je siguran a stižu poruke i iz Moskve. 

"Ako se sve ovo nastavi, mislim da ćemo mi biti prinuđeni, Vučić će biti prinuđen da bira stranu", kaže Preradović.  

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa