Evropa

Litvanski šef diplomatije: Sve zemlje koje pomažu Rusiji, mogu takođe biti sankcionisane

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

11:28

Litvanski šef diplomatije: Sve zemlje koje pomažu Rusiji, mogu takođe biti sankcionisane
Gabrielius Landsbergis - Copyright AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Litvanije, Gabrielius Landsbergis kaže da se svim zemljama koje pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija treba staviti do znanja da se iste sankcije mogu primeniti i na njih.

"Moramo biti vrlo ozbiljni u tome. U pitanju je nas kredibilitet", kaže Landsbergis.

Šef diplomatije Litvanije je, dolazeći na sastanak Saveta EU, poručio se ulazi u "novu fazu sankcija", uz ocenu da EU do sada nikada nije nametnula ovoliki obim restriktivnih mera, i pozvao na formiranje posebne institucije koja bi se isključiovo bavila nadzorom i sprovođenjem evropskih sankcija.

"Kada je značajno sankcionisana zemlja članica Saveta bezbednosti EU, a ja smarama da bi trebalo da bude još više sankcionisana, moramo da nadgeldamo sprovođenje procesa mnogo ozbiljnije nego u ranijim slučajevima", kaže Landsbergis.

On je u ime Litvanije podržao pristupne procese Moldavije i Gruzije, ali i napomenu da "Ukrajina zaslužuje poseban put u EU" zbog rata u zemlji.

Gabrielius Landsbergis je upozorio da "ima dosta sličnosti između putinizma i nacizma", uz ocenu da je u pitanju ideologija i sistem koji ima svog lidera, ideologiju, pratioce i simbol, i pozvao na sistematski pristup EU "putinizmu". 

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Evropa