Evropa

Evropa u strahu od nestašica: Belgija ograničila prodaju namirnica, u Italiji poskupeo hleb, Nemci "panično" kupuju ulje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.T.

22/03/2022

-

17:41

Evropa u strahu od nestašica: Belgija ograničila prodaju namirnica, u Italiji poskupeo hleb, Nemci "panično" kupuju ulje
Evropa u strahu od nestašica: Belgija ograničila prodaju namirnica, u Italiji poskupeo hleb, Nemci "panično" kupuju ulje - Copyright AP Photo/Sergei Grits; Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

U panici da će se sukobi u Ukrajini preliti na Stari kontitent, ali i straha da će uticaj rata na svetsku ekonomiju izazvati poskupljenje svih životnih namirnica, Evropljani su pohrlili da kupe osnovne životne namirnice, pa svet oblize i slike praznih rafova u velikim marketima, a u nekim zemljama došlo je i do ograničavanja broj proizvoda koji se može kupiti. Očigledan pokazatelj ove panike definitivno su bile prazne ili poluprazne police na kojima se nalaze brašno, ulje, testenine i kvasac, što je pojedine zemlje u EU podstaklo da uvedu mere ograničenja što cena, što kupovine tih namirnica.

I u Nemačkoj se širi osećaj krize. OVID, industrijsko udruženje za preradu uljarica u Nemačkoj, upozorava da se u narednim nedeljama i mesecima očekuju "ograničenja u protoku robe od suncokreta, lana i soje koja stiže iz regiona konflikta". Rusija i Ukrajina su među najvećim svetskim izvoznicima suncokretovog ulja, a Nemačka pokriva 94 odsto svojih potreba uvozom zbog čega su potrošači počeli panično da kupuju prehrambene artikle kao što su ulja koja se uglavnom uvoze odatle.

Čem Ozdemir, nemački ministar poljoprivrede iz stranke Zelenih čak je otišao korak dalje i pozvao narod na odgovornu kupovinu, ali i promene u načinu ishrane.

"Konzumiranje manjih količina mesa bi bio doprinos protiv ruskog predsednika Vladimira Putina", naglasio je on jer se u Nemačkoj 60 odsto pšenice koja se gaji daje upravo životinjama. U osnovi takav sistem nije održiv. Ali, takođe bi pomoglo da se svesno kupuje i manje baca hrane", rekao je on. 

Prema najnovijoj anketi statističke kompanije Deutschlandtrend, brojni ispitanici su uvereni da će sukob ostaviti traga na Nemačku, pa čak 64 odsto građana očekuje pogoršanje situacije.

U Španiji racionalizuju zalihe

Slike praznih polica dolaze i iz Španije, posebno iz Andaluzije gde je na nestašicu osnovnih životnih namirnica uticao i nacionalni štrajk transportnih radnika i vozača kamiona zbog porasta cene energenata i goriva. Na primer, u Kordobi nisu samo prazni rafovi sa brašnom i uljem, već i povrćem i voćem, pa su oni koji su zakasnili mogli da zateknu samo cveklu i brokoli.

Uprkos tome, španska vlada kaže da nestašica nema i da su priče koje kruže društvenim mrežama "laž". Španski ministar poljoprivrede, ribolova i hrane Luis Planas pozvao je narod da ne paniči i uverio ih da su "zalihe obezbeđene".

Neosporno je pak, da su cene određenih namirnica povišene i da je vidljiva nestašica suncokretovog ulja iz Ukrajine zbog čega određene radnje moraju da racionalizuju zalihe.

U Italiji skočila cena hleba

Cene hleba, testenina i mesa već rastu u Italiji, koja uvozi veliki deo pšenice iz istočne Evrope i 80 odsto suncokretovog ulja iz Ukrajine, kao i velike količine kukuruza koji se koristi za ishranu životinja.

U gradovima od Bolonje, preko Barija, do Trenta cena hleba po kilogramu prelazi šest evra, dok je u Milanu dostigla i osam, podaci su nacionalne poljoprivredne trgovinske organizacije Coldiretti. Poređenja radi, cena je u novembru konkretno u Milanu iznosila 4,25 evra. Najjeftinija provincija je Napulj gde je za kilogram hleba maksimalna cena ostala dva evra.

Rusija kontroliše cene osnovnih namirnica

Ruske vlasti su već nekoliko puta upozoravale građane da ne paniče i masovno kupuju namirnice. Međutim, budući da su zbog zapadnih sankcija cene hrane drastično skočile, sa svih strana stižu informacije o nestašicama.

"Nema nikakve potrebe da Rusi jure u prodavnice i kupuju šećer, brašno i toalet papir u velikim količinama", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u petak.

Međutim, više od same nestašice Rusi su zabrinuti za povećanje svih životnih troškova, pa se prema pisanju Interfaksa prvo očekuje povećanje usluga mobilne telefonije koje bi moglo da bude od 10 do 20 odsto.

Ruske vlasti su takođe zahtevale od trgovinskih lanaca da ne podižu cene hrane, a troškove osnovnih životnih namirnica kontrolišu Federalna antimonopolska služba i tužilaštvo. Trgovinski lanci su navodno dobrovoljno ograničili maržu na ovu robu 5 odsto, piše Radio Sloboda.

Od početka rata u Ukrajini i uvođenjem zapadnih sankcija, cene u Rusiji su porasle za 15 odsto na sva dobra, a od 26. februara do 4. marta nedeljna inflacija se ubrzala na 2,2 odsto, dostigavši krizni trenutak iz 1998. godine, navodi Rosstat.

Hrvatska na korak od restrikcija

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", porodice u Hrvatskoj masovno kupuju ulje, te bi u slučaju da potražnja ne opadne, trgovci mogli uvesti restrikcije.

List je preneo i izjave velikih trgovinskih lanaca u Hrvatskoj koji su rekli da su dobro snabdeveni i da ne nameravaju još da uvode restrikcije.

Belgija ograničila prodaju ulja i brašna

U popularnim belgijskim marketima rafovi sa brašnom i suncokretovim uljem su prazni. Većina supermarketa u Belgiji ograničila je prodaju raznih proizvoda kao što su ulje i brašno, toaletni papir i konzervirana hrana.

Najveći trgovački lanac u zemlji Colruyt ograničio je prodaju brašna i ulja u petak, dozvoljavajući svakom kupcu najviše dva litra i dva kilograma brašna.

Istog dana Lidl marketi su povukli sličan potez, ograničivši kupovinu proizvoda poput brašna i ulja, kao i konzerviranog povrća i toalet papira. Svaki kupac je mogao da kupi do dva litra ulja, dve konzerve povrća i tri pakovanja toalet papira.

 

Komentari (0)

Evropa