Evropa

Bilčik: Nova vlada mora da zaustavi spoljni uticaj na Crnu Goru

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2022

-

13:00

Bilčik: Nova vlada mora da zaustavi spoljni uticaj na Crnu Goru
Bilčik - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Vladimir Bilčik izjavio je da misli da postoje elementi u odlazećoj crnogorskoj vladi koji su široko otvorili vrata spoljnom uticaju i poručuje da to mora da prestane.

Bilčik je to rekao u intervjuu za podgoričku Pobjedu u odgovoru na pitanje da li veruje da će nova vlada imati snage da se izbori sa pritiskom Srpske pravoslavne crkve, s obzirom na to da je "prethodna bila prilično pod uticajem crkve, Rusije, Srbije".

"Crna Gora je članica NATO i to stvara obaveze za državu, takođe postoji uzajamno poverenje između saveznika i takođe je predvodnik integracija. Nadam se da je nova vlada ozbiljna po tom pitanju", rekao je Bilčik.

Upitan kako se bliskost Srpske pravoslavne crkve i Rusije može odraziti na buduća dešavanja u Crnoj Gori, gde ova verska zajednica ima veoma snažan uticaj, Bilčik je ponovio da političke odluke moraju biti u rukama političara koji su izabrani na izborima, predstavljaju političke partije, sede u parlamentu, vladi, a ne u rukama trećih država ili nekih nedržavnih aktera, kao što je Crkva.

"Ono što mu je uspelo u Ukrajini, može uspeti bilo gde"

"Da, sloboda veroispovesti treba da bude garantovana, ali to je vrlo odvojeno od političkog uticaja bilo koje crkve. Nažalost, u proteklim nedeljama i mesecima videli smo da je bilo organizovanog i targetiranog pokušaja Kremlja da iskoristi nedržavne aktere, religijske aktere na Balkanu, za političke akcije sa ciljem diskreditacije demokratskih struktura u zemlji, da potkopaju evropsku perspektivu regiona, polarizuju društvo i oslabe državne strukture", rekao je Bilčik.

On tvrdi da je Crna Gora takođe meta i misli da je, kako kaže, važno to notirati.

Osvrnuvši se na sukob u Ukrajini, Bilčik kaže da je to rat ruskog predsednika protiv evropskih vrednosti, demokratije, slobode, protiv onih koji žele da izaberu svoju sudbinu.

"Ono što mu je uspelo u Ukrajini, može uspeti bilo gde, uključujući i Balkan. Tako da je ovaj spoljni uticaj opasan i predstavlja pretnju za demokratiju, državnost i za evropsku budućnost regiona. Verujem da moramo da budemo ozbiljni povodom toga i nadam se da će nova vlada to ozbiljno shvatiti", naveo je Bilčik.

Na pitanje kakve bi posledice mogla imati Crna Gora, jer odlazeća vlada još nije potvrdila sankcije Rusiji, Bilčik je još jednom apelovao na sve one, koji su vrlo glasno pričali o evropskom putu Crne Gore, da preduzmu ozbiljne korake u ovom pravcu.

"Apelujem na sve da to učine, što pre to bolje. Nema između...", kazao je Bilčik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa