Evropa

Evropski parlament najavio tužbu protiv EK

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

18:18

Evropski parlament najavio tužbu protiv EK
Evropski parlament najavio tužbu protiv EK - Copyright Tanjug/AP /Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament (EP) usvojio je danas rezoluciju kojom je predviđeno da će tužiti Evropsku komisiju (EK) zbog njenog neuspeha u održavanju vladavine prava, u sporu koji bi mogao uticati na dodeljivanje milijardi evra pomoći EU.


Poslanici su odlučili da će tužba biti podneta pred Evropskim sudom pravde, ukoliko EK ne ispuni zahtev Evropskog parlamenta zbog nesprovođenja mehanizma o uslovljenosti korišćenja evropskih fondova uz poštovanje vladavine prava, prenosi Rojters.

Instrument koji povezuje upotrebu evropskih fondova za poštovanje vladavine prava na snazi je od 1. januara 2021. godine, a u rezoluciji EP se ističe da Komisija još uvek nije preduzela konkretne mere prema novim pravilima i da nije pružila smernice o sprovođenju uredbe do 1. juna, što je krajnji rok koji je Evropski parlament odredio 25. marta.

Evropski parlament je naložio svom predsedniku Davidu Sasoliju da u roku od dve nedelje pozove Komisiju da ispuni svoje obaveze iz uredbe, a u međuvremenu će odmah započeti neophodne pripreme za moguću pravnu akciju protiv Komisije prema članu 265 Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, navodi se u rezoluciji koja je usvojena sa 506 glasova, uz 150 glasova protiv, dok je 28 poslanika bilo uzdržano.

Pixabay

 

Navedeni član omogućava evropskim institucijama da se međusobno tuže pred Sudom Evropske unije ukoliko smatraju da je došlo do kršenja Ugovora.

Poslanici EP posebno su izrazili bojazan da će nečinjenje Komisije povećati šanse za reizbor sledeće godine mađarskih nacionalista premijera Viktora Orbana, iako ih Brisel već dugo optužuje za rušenje demokratskih sloboda u Mađarskoj.


Mađarska i Poljska, koje su pod formalnom istragom EU zbog kršenja vladavine zakona, izgubiće milijarde evra iz fondova EU kada se primeni nova uredba, navodi Rojters.

Na samitu evropskih lidera krajem prošle godine dogovoreno je da se donese uredba o vladavini prava, čemu se već dugo suprotstavljaju Poljska i Mađarska, ali je tada postignut kompromis da se odluka o povezivanju dodele evropskih fondova sa vladavinom prava ne primenjuje dok je ne odobri Sud pravde.

Mađarska i Poljska, koje su procesuirane zbog mogućih kršenja vladavine prava, u martu su podnele tužbu Evropskom sudu pravde (ES) koji će odlučiti da li mehanizam uslovljavanja krši Ugovor o EU.

Sporazumom na kraju godine, Komisija se složila da neće postupati u skladu sa uredbom dok se ne usvoje smernice za njenu primenu.

Evropski komesar za budžet Johanes Han poručio je u sredu poslanicima da će Komisija predstaviti parlamentu nacrt smernica o načinu primene zakona u roku od dve nedelje i pozvao ih da ne pokreću pravne akcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa