Briselske vesti

Evropski sud: Pokretanje postupka protiv Mađarske zbog kršenja temeljnih vrednosti EU bilo je u skladu s propisima

Komentari

Autor: Euronews

03/06/2021

-

17:07

Evropski sud: Pokretanje postupka protiv Mađarske zbog kršenja temeljnih vrednosti EU bilo je u skladu s propisima
Evropski sud: Pokretanje postupka protiv Mađarske zbog kršenja temeljnih vrednosti EU bilo je u skladu s propisima - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud pravde presudio je da je Evropski parlament imao pravo da pokrene postupak protiv Mađarske zbog kršenja temeljnih vrednosti EU, preneo je Euronews.

Ovaj slučaj je pred sud iznela mađarska vlada pre gotovo tri godine, posle glasanja Evropskog parlamenta za pokretanje postupka poznatog kao član 7 u septembru 2018. godine, koji se koristi za utvrđivanje da li je država članica prekršila temeljne vrednosti EU.

Budimpešta tvrdi da glasanje u parlamentu nije trebalo da se uvaži zbog suzdržanosti pojedinih poslanika, koji nisu uračunati u dvotrećinsku većinu potrebnu da bi glasanje prošlo.

Ali Evropski sud pravde je tu primedbu odbio uz objašnjenje da u ukupan broj ne moraju da budu uračunati suzdržani poslanici.

Ako se utvrdi da je Mađarska prekršila osnivačke vrednosti EU, to bi moglo dovesti do suspenzije određenih prava iz članstva u EU, uključujući pravo glasa.

Za Mađarsku postupak - lov na veštice

Gvendolin Delbos-Korfild, poslanica u Evropskom parlamentu zadužena za izveštavanje o situaciji u Mađarskoj, rekla je da današnja presuda još jednom dokazuje da je Evropski parlament bio u pravu što je prevazišao neaktivnost Evropske komisije u vladavini zakona pokretanjem postupka protiv mađarske vlade.

„Ova presuda jasno navodi da Komisija nije jedini čuvar evropskih ugovora i da, kada postoje ozbiljne pretnje evropskim vrednostima, Parlament može i mora da deluje. Više nego ikad, Savet EU hitno mora da preuzme svoju odgovornost da zaštiti vladavinu zakona i preduzme mere protiv Mađarske. Parlament je godinama pokazao spremnost da deluje, ali Savet od decembra nije organizovao nijedno saslušanje Mađarske još od 2019", navela je Gvendolin Delbos-Korfild.

U postu na Fejsbuku, mađarska ministarka pravde Judit Varga rekla je da je njena zemlja „spremna za dijalog o pitanjima vezanim za vladavinu zakona u duhu lojalne saradnje“, kao i da je potraga za prekršenim zakonima „politički  motivisan lov na veštice “.

Komentari (0)

Evropa