Evropa

Bosforski moreuz otvoren za plovidbu posle izveštaja o otkriću "predmeta sličnog mini"

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2022

-

14:13

Bosforski moreuz otvoren za plovidbu posle izveštaja o otkriću "predmeta sličnog mini"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bosforski moreuz, koji je danas bio privremeno zatvoren nakon izveštaja o otkriću eksplozivnog objekta, otvoren je za plovidbu, saopštila je Glavna uprava za obalsku bezbednost Turske.

Turske vlasti upozorile su, nešto ranije, brodove na "predmet sličan mini" koji je uočen kako pluta severno od Istanbula u blizini Crnog mora, nekoliko dana nakon što je Rusija upozorila na plutajuće mine iz ukrajinskih luka.

"Specijalni tim je obezbedio objekat i počeo sa njegovim deaktiviranjem", saopštilo je tursko ministarstvo odbrane na Tviteru, prenosi Rojters.

Ribari su prvi uočili objekat u blizini pristaništa u Bosforskom moreuzu i prijavili ga Obalskoj straži, rečeno je Rojtersu u turskoj Direkciji za obalsku bezbednost. Portparol direkcije potvrdio je izveštaje turskih medija da su vlasti izdale radio obaveštenje brodovima da je predmet navodno "u obliku lopte sa izbočinama nalik šiljcima" i da je u pitanju "verovatno mina".

Turska deli crnomorske granice sa Rusijom i Ukrajinom, na koju je Moskva izvršila invaziju prošlog meseca, koju naziva specijalnom vojnom operacijom, podseća Rojters.

Iz ruske Federalne službe beszbednosti (FSB) saopštili su da je ratna mornarica Ukrajine postavila oko 420 mina na prilazima lukama u Crnom moru i nije isključena mogućnost da ih struje odnesu u Bosfor i dalje u mora. Iz Kijeva su, međutim, ovakve tvrdnje demantovali i odbacili kao dezinformacije, navodeći da je u pitanju ruski pokušaj zatvaranja delova mora.

Komentari (0)

Evropa