Evropa

Šolc: Nemačka razmatra kupovinu protivraketnog sistema kako bi se zaštitila od potencijalnog napada iz Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2022

-

23:47

Šolc: Nemačka razmatra kupovinu protivraketnog sistema kako bi se zaštitila od potencijalnog napada iz Rusije
Šolc: Nemačka razmatra kupovinu protivraketnog sistema kako bi se zaštitila od potencijalnog napada iz Rusije - Copyright Tanjug AP/John MACDOUGALL /Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka razmatra mogućnost kupovine protivraketnog odbrambenog sistema kako bi se zaštitila od potencijalnog napada iz Rusije, izjavio je večeras nemački kancelar Olaf Šolc, koji je naveo i da "promena režima u Rusiji" nije cilj NATO.

"Ovo je svakako jedno od pitanja o kojem razgovaramo, i to sa dobrim razlogom", rekao je Šolc za nemačku televiziju ARD, odgovarajući na pitanje da li bi Nemačka mogla da kupi odbrambeni sistem kao što je izraelska Gvozdena kupola.

On nije precizirao kakav tip sistema Berlin razmatra, prenosi Rojters.

Na pitanje da li Nemačka želi da nabavi raketni odbrambeni sistem većeg dometa od postojećeg sistema Patriot, Šolc je odgovorio da "moramo da budemo svesni da imamo suseda koji je spreman da upotrebi nasilje kako bi ostvario svoje interese".

Komentarišući izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena u Poljskoj da ruski predsednik Vladimir Putin ne može da ostane na vlasti, Šolc je naglasio da "promena režima u Rusiji" nije cilj NATO.

Nemački kancelar je rekao da je preneo predsedniku Putinu da bi bilo kakva upotreba biološkog ili hemijskog oružja imala dramatične posledice.

On je dodao da se pretpostavlja da je više od 10 hiljada ruskih vojnika stradalo u ratu u Ukrajini.

Naglasio je da Nemačka čini sve što može da pomogne Ukrajini.

On je istakao i da odluka Nemačke da bude energetski nezavisnija zbog ruske invazije na Ukrajinu znači da će morati da prihvati veće cene energenata.

Komentari (2)

Марија

28.03.2022 07:32

Од Кинжала и Циркона нема одбране. Боље ојачајте склоништа

Evropa