Evropa

Istraživanje Eurobarometra: Građani Evropske unije veruju u efikasnost vakcina protiv korone

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2022

-

14:18

Istraživanje Eurobarometra: Građani Evropske unije veruju u efikasnost vakcina protiv korone
Istraživanje Eurobarometra: Građani Evropske unije veruju u efikasnost vakcina protiv korone - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Poslednje istraživanje Eurobarometra, sprovedeno u februaru 2022. godine, pokazuje da građani Evropske unije uglavnom imaju pozitivan stav kada je reč o vakcinama i kampanjama vakcinacije protiv koronavirusa.

Velika većina ispitanika (77 odsto) veruje da "ukupno gledano, koristi od vakcina nadmašuju sve moguće rizike", njih 74 odsto smatra da su vakcine odobrene u EU "bezbedne", a 71 odsto misli da su vakcine jedini način za okončanje pandemije.

Istovremeno, 55 odsto ispitanih i dalje strahuje da vakcine imaju "dugoročne efekte koje još ne znamo", 44 odsto Evropljana kaže da bi želelo više informacija o efikasnosti vakcina, a 42 odsto želi više informacija o načnu na koji su one razvijene, testirane i odobrene.

Zdravstveni radnici, lekari, medicinske sestre i farmaceuti ostaju izvor informacija od najveceg poverenja za građanje EU (62 odsto), a slede nacionalne zdravstvene vlasti (49 odsto).

U 16 država članica, najmanje tri četvrtine ispitanika pripada grupi koja podrzava vakcinaciju (od 75 odsto u Luksemburgu do 91 odsto u Portugalu).

Ispitanici koji oklevaju sa vakcinacijom čine malu grupu u većini zemalja, a najviše ih ima u Letoniji (16 odsto), Bugarskoj (14 odsto) i Estoniji (12 odsto).

Grupa koja se protivi vakcinaciji protiv koronavirusa najveća je u Bugarskoj (29 odsto), zatim u Slovačkoj (24 odsto) i Sloveniji (21 odsto), navodi Erobarometar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa