Evropa

Bivši nemački rezervni oficir uhapšen zbog špijunaže: Menjao podatke za pozive za ruske zvanične događaje

Komentari

Autor: Fonet

01/04/2022

-

15:46

Bivši nemački rezervni oficir uhapšen zbog špijunaže: Menjao podatke za pozive za ruske zvanične događaje
Bivši nemački rezervni oficir uhapšen zbog špijunaže: Menjao podatke za pozive za ruske zvanične događaje - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nemački tužioci navode da su optužili bivšeg nemačkog vojnog rezervnog oficira da je nekoliko godina špijunirao za rusku obaveštajnu službu, javlja danas Asošijejted pres.

Savezni tužioci saopštili su da je optužnica protiv osumnjičenog, identifikovanog samo kao Ralf G. u skladu sa nemačkim pravilima o privatnosti, podignuta 16. marta državnom sudu u Dizeldorfu.

Oni su rekli da je osumnjičeni, osim funkcije u nemačkoj vojsci, bio član nekoliko nemačkih poslovnih komiteta zahvaljujući svom civilnom poslu.

Osumnjičeni je, navodno, bio u kontaktu sa ruskim obaveštajnim službama "posredstvom raznih ljudi“ do oktobra 2014. godine i prenosio je informacije vezane za njegove vojne i poslovne aktivnosti do marta 2020. godine.

Tužioci tvrde da to uključuje informacije o rezervama nemačkog Bundesvera i o civilno-vojnoj saradnji, kao i uvide o efektima sankcija uvedenih Rusiji 2014. godine na Nemačku, Evropsku uniju i na sada suspendovani projekat gasovoda Severni tok 2.

Osumnjičeni je, takođe, tvrde tužioci svojim rukovodiocima dao privatne kontakt podatke za visoke vojne i poslovne zvaničnike. Navodi se i da je dao "pregled" bezbednosne i odbrambene politike Sjedinjenih Američkih Država i njihovih zapadnih saveznika.

U zamenu za svoje napore, osumnjičeni je dobio pozive za ruske zvanične događaje. 

Komentari (0)

Evropa