Evropa

Evropska komisija predložila nov paket sankcija protiv Rusije, na spisku ugalj i brodovi

Komentari

Autor: Euronews

05/04/2022

-

13:35

Evropska komisija predložila nov paket sankcija protiv Rusije, na spisku ugalj i brodovi
Evropska komisija predložila nov paket sankcija protiv Rusije, na spisku ugalj i brodovi - Copyright AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija predložila je novi paket sankcija Rusiji, koji obuhvata zabranu uvoza ruskog uglja i pristajanje ruskih brodova u luke EU.

"Radimo zajedno, Francuska i Nemačka, da definišemo šta bi mogao da bude ovaj novi paket (sankcija) koji će morati da uključi rusku naftu i ugalj“, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok, preneo je Euronews.

Španska ministarka za ekoliški tranziciju, Tereza Ribera, rekla je da bi ipak za EU bilo "veoma teško" da preduzme mere protiv ruskog sektora prirodnog gasa, jer neke od zemalja bloka zavise od gasa u snabdevanju energijom.

"Veoma je teško objasniti evropskom javnom mnjenju i ukrajinskom društvu da još uvek uvozimo rusku energiju koja finansira ovaj rat", rekla je ​​Ribera.

Zemlje članice Evropske unije, inače, oko 40 odsto prirodnog gasa uvoza iz Rusije.

Ribera je rekla da uvoz energenata stvara "očiglednu moralnu tenziju", i dodala da su optužbe za ruske ratne zločine u Buči poslednjih dana povećale pritisak na EU da reaguje.

Takse za ugalj, koji se isporučuje u severozapadnu Evropu za godinu unapred, skočile su za čak 7,9 odsto, odnosno na 205 dolara po toni. Rusija isporučuje oko polovine termalnog uglja na kontinentu, a koji se koristi za napajanje elektrana i proizvodnju električne energije.

EU za sada ne planira da sankcioniše naftu ili gas, uprkos intenzivnom pritisku da se Moskvi nanese što veća ekonomska bol. I same članice EU su duboko podeljene oko narednih koraka, pa se tako Nemačka i Mađarska odupiru proširenju obima sankcija na ruski energetski sektor.

Međutim, optužbe da su ruske trupe u povlačenju izvršile masakr nad desetinama nenaoružanih civila u Buči dovele su do ponovnog pritiska nekih od istočnih članica bloka da pojačaju te mere. Odobrenje paketa i zabrana uglja zahtevaju podršku svih 27 država članica.

Komentari (1)

Zivan Oluic

05.04.2022 16:06

Iskreno se nadam da će Evropa ostati bez ruskih energenata, u demokratiji i hladnoći. Amerikancima će biti toplo. Oko srca.

Evropa