Evropa

Nezadovoljni radnici u Grčkoj u celodnevnom štrajku, zbog rasta cena i smanjenih prihoda

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2022

-

11:06

Nezadovoljni radnici u Grčkoj u celodnevnom štrajku, zbog rasta cena i smanjenih prihoda
Nezadovoljni radnici stupili u celodnevni štrajk u Grčkoj - Copyright Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Grčki radnici započeli su danas celodnevni štrajk širom zemlje zbog, kako kažu, produbljivanja krize, rasta cena, smanjenih prihoda, ometanja rada trajektnog saobraćaja, javnih škola i bolnica.

Dva najveća radnička sindikata u Grčkoj, koja predstavljaju oko 2,5 miliona radnika zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, pozvali su na generalni štrajk za koji se očekuje da će kulminirati protestom u centru Atine, prenosi Rojters.

Grčka je 2018. godine izašla iz desetogodišnje finansijske krize da bi pandemija koronavirusa dve godine kasnije zaustavila putovanja širom sveta, što je nanelo štetu i vitalnoj turističkoj industriji u toj zemlji.

Sada su rastuće cene energenata, pogoršane sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, dodatno ugrozile radnički standard.

"Poslednjih 14 godina radnici su nosili breme duboke krize koja je uticala na prihode i živote svih nas. Kako godine prolaze, kriza se stalno produbljuje, teret ostaje na našim plećima, a naša prava se smanjuju", saopšteno je iz GSEE, krovnog sindikata grčkog privatnog sektora.

Zbog porasta cena energije, stanovanja i transporta, godišnja potrošačka inflacija u Grčkoj porasla je u februaru na 7,2 odsto, što je 25-godišnji maksimum.

Komentari (0)

Evropa