Evropa

Mišel: Davanje azila ruskim dezerterima je ideja koju treba slediti

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2022

-

13:56

Mišel: Davanje azila ruskim dezerterima je ideja koju treba slediti
Mišel: Davanje azila ruskim dezerterima je ideja koju treba slediti - Copyright Tanjug/AP/Julien Warnand

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da zemlje Evropske unije treba da razmisle o načinima da ponude azil ruskim vojnicima koji su spremni da napuste ukrajinska ratišta.

Tokom obraćanja u Evropskom parlamentu, Mišel je izrazio "ogorčenje zbog zločina protiv čovečnosti, nad nedužnim civilima u Buči i mnogim drugim gradovima", a zatim je pozvao ruske vojnike da ne izvršavaju naređenja, prenosi agencija AP.

"Ako ne želite da učestvujete u ubijanju vaše ukrajinske braće i sestara, ako ne želite da budete zločinci, bacite oružje, prestanite da se borite, napustite bojno polje", poručio je predsednik Evropskog saveta.

Podržavajući ideju koju su ranije predložili neki poslanici EU, Mišel je kazao da je davanje azila ruskim dezerterima "vredna ideja koju treba slediti."

Dan nakon što je Evropska komisija predložila zabranu uvoza uglja iz Rusije u okviru pete runde sankcija, Mišel je rekao da bi EU trebalo da nastavi sa pritiskom na Kremlj.

"Novi paket uključuje zabranu uvoza uglja", kazao je Mišel i dodao da će "pre ili kasnije, biti potrebne i mere za naftu, pa i za gas.”

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa