Evropa

"Okrutnost i nasilje nad civilima": Hjuman rajts voč dokumentovao "očigledne ratne zločine" ruskih snaga u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2022

-

15:17

"Okrutnost i nasilje nad civilima": Hjuman rajts voč dokumentovao "očigledne ratne zločine" ruskih snaga u Ukrajini
"Okrutnost i nasilje nad civilima": Hjuman rajts voč dokumentovao "očigledne ratne zločine" ruskih snaga u Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Rodrigo Abd

veličina teksta

Aa Aa

Hjuman rajts voč saopštio je danas da je dokumentovao ono što je opisao kao "očigledne ratne zločine" koje su ruske vojne snage počinile protiv civila u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju HRV pronađeno je "nekoliko slučajeva gde su ruske vojne snage počinile kršenje zakona o ratu" u regionima pod ruskom kontrolom, kao što su Černigov, Harkov i Kijev, prenosi agencija Rojters.

Saopštenje objavljeno u Varšavi usledilo je dan nakon što su pronađeni mrtvi civili kako leže po ulicama ukrajinskog grada Buče, a tri dana nakon što se ruska vojska povukla severozapadno od Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane u Moskvi nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar na pitanje o telima pronađenim u Buči i saopštenju HRW.

"Slučajevi koje smo dokumentovali predstavljaju neopisivu, namernu okrutnost i nasilje nad ukrajinskim civilima", rekao je direktor HRW-a za Evropu i centralnu Aziju Hju Vilijamson.

"Silovanje, ubistvo i druga nasilna dela nad ljudima u pritvoru ruskih snaga trebalo bi da budu istraženi kao ratni zločini," navodi se u saopštenju.

Britanska agencija navodi da nije mogla iz drugih izvora da proveri iznesene dokaze HRW-a.

Takođe, kako se dodaje, sve strane u oružanom sukobu u Ukrajini obavezne su da se pridržavaju međunarodnog prava i zakona rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa