Evropa

Zaharova: Proterivanje ruskih diplomata iz Grčke je sejanje razdora

Komentari

Autor: Fonet

06/04/2022

-

21:18

Zaharova: Proterivanje ruskih diplomata iz Grčke je sejanje razdora
Marija Zaharova - Copyright AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da proterivanje 12 ruskih diplomata iz Grčke cilja na sejanje razdora između ruskog i grčkog naroda zarad "transatlantske solidarnosti", ali da je takvo nastojanje "u budućnosti osuđeno na neuspeh".

Proterivanje 12 diplomata iz ambasade u Atini i Generalnog konzulata u Solunu Zaharova je, na Telegram kanalu, ocenila kao potez "bez presedana" u rusko-grčkim odnosima, koji potvrđuje revnost grčkih vlasti "u praćenju kursa za demontažu višestruke uzajamno korisne saradnje" Rusije i Grčke.

"Žalosno je što se vekovne istorijske, kulturne i ekonomske veze preko noći žrtvuju 'transatlantskoj solidarnosti'", navela je Zaharova.

Nema sumnje, dodala je, da je cilj autora neutemeljene odluke o proterivanju ruskih diplomata "da poseju razdor između ruskog i grčkog naroda".

"Uvereni smo da je u budućnosti osuđeno na neuspeh planirano diskreditovanje Rusije na sve moguće načine, nanošenje maksimalne štete bilateralnim odnosima i obezglavljivanje naših diplomatskih misija", dodala je Zaharova i poručila da posledice neprijateljske akcije ostaju u potpunosti na savesti Atine, zaključivši da će Rusija "uzvratiti".

Ranije danas, grčko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će zatražiti da 12 ruskih diplomata napuste zemlju zbog rata u Ukrajini i da je generalni sekretar ministarstva obavestio ruskog ambasadora o odluci Atine.

Mediji su preneli izjavu neimenovanog zvaničnika Ministarstva da se ruske diplomate nisu ponašale u skladu sa međunarodnim pravilima.

Od invazije Rusije na Ukrajinu, a naročito od kako je Kijev 3. aprila objavio snimke, kako su rekli, "masakra" nad civilima u Buči, raste broj proteranih ruskih diplomata iz pojedinih članica Evropske unije, poput Italije, Francuske ili Nemačke, računajući misije Rusije pri EU i NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa