Evropa

Švedska vladajuća partija preispituje odluku o NATO

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

14:18

Švedska vladajuća partija preispituje odluku o NATO
Švedska vladajuća partija preispituje odluku o NATO - Copyright Joel Thungren/Swedish Armed Forces

veličina teksta

Aa Aa

Švedska vladajuća Socijaldemokratska partija, koja je do sada odbijala članstvo u NATO, saopštila je danas da preispituje međunarodnu bezbednosnu politiku u svetlu ruske vojne operacije u Ukrajini.

Socijaldemokratska partija, najveća stranka u parlamentu, i koja čini jedinstvenu, manjinsku vladu, dosledno je odbijala pozive za pridruživanje NATO, tvrdeći da je vojno nesvrstavanje dobro služilo zemlji.

"Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, bezbednosna pozicija Švedske se iz temelja promenila," navode socijaldemokrate u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, premijerka Magdalena Anderson i partijsko rukovodstvo i dalje bi mogli da odluče da podnesu zahtev za pridruživanje NATO bez podrške članstva "ako se tokom procesa (revizije) pojavi potreba za drugačijom bezbednosnom politikom."

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Getenberg rekao je da su socijaldemokrate ključ članstva u vojnu Alijansu.

Četiri opozicione stranke desnog centra podržavaju zahtev za učlanjenjem u NATO, a lider pete je rekao da želi da njegova stranka podrži pridruživanje ukoliko i Finska nastavi dalje.

Komentari (0)

Evropa