Evropa

Le Pen: Veliki deo Francuza ne želi ovakvu Evropsku uniju

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

09:46

Le Pen: Veliki deo Francuza ne želi ovakvu Evropsku uniju
Le Pen: Veliki deo Francuza ne želi ovakvu Evropsku uniju - Copyright tanjug AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

"Veliki deo Francuza ne želi više Evropsku uniju onakvu kakva je danas", izjavila je danas Marin le Pen, liderka francuske desnice koja će se u drugom krugu izbora 24. aprila boriti za predsedničku funkciju s aktuelnim šefom države Emanuelom Makronom.

"Veliki deo Francuza ne želi više EU onakvu kakva je danas. Evropa - ja je ne sporim, da postoji saradnja, naravno. Ali, to se ne može raditi protivno volji naroda", rekla je Le Pen u intervjuu za francuski radio "France Inter".

Ona je dodala i da ne postoji "tajna agenda" za eventualni izlazak Francuske iz EU u slučaju da ona pobedi na izborima.

U prvom krugu izbora, Le Pen je osvojila 23,15 odsto glasova birača, naspram prvoplasiranog Makrona, koji je osvojio 27,84 odsto.

Prema anketi "Instituta Ipsos Sopra-Steria" urađenoj za francuske medije, u drugom krugu, za aktuelnog predsednika Makrona glasaće 54 odsto građana, dok će za kandidatkinju desničarskog Nacionalnog okupljanja glasati 46 odsto građana.

Ona je, takođe, rekla da nema "nikakvo poverenje" u Makrona i da će on "ići do kraja u toj opsesiji" uvođenja nove starosne granice odlaska u penziju sa 65 godina. Makron je u ponedeljak izjavio da je otvoren za eventualne izmene tog predloga, ali Le Penova tvrdi da je to njegov "manevar da bi smanjio protivljenje glasača levice" pred drugi krug.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa