Evropa

Predstavnik SAD u NATO za Euronews pred samit: Suprostaviti se Kini, ali Rusija je i dalje "najneposrednija pretnja"

Komentari

Autor: J.S/Euronews

13/06/2021

-

18:40

Predstavnik SAD u NATO za Euronews pred samit: Suprostaviti se Kini, ali Rusija je i dalje "najneposrednija pretnja"
Predstavnik SAD u NATO za Euronews pred samit: Suprostaviti se Kini, ali Rusija je i dalje "najneposrednija pretnja" - Copyright EPA/YVES HERMAN

veličina teksta

Aa Aa

NATO treba da se suoči sa izazovima koje postavlja Kina, ali Rusija ostaje "najneposrednija pretnja zajedničkoj bezbednosti saveznika", rekao je za Euronews predstavnik SAD u NATO-u Daglas Džons.

Lideri Severnoatlantskog saveza (NATO) sastaće se u ponedeljak u Briselu na samitu visokih uloga na kome će i Rusija i Kina biti u fokusu i glavne teme o kojima će se raspravljati.

Američki predsednik Džo Bajden već se nalazi na svom prvom putovanju po Evropi i namerava da ga iskoristi kao priliku da okupi koaliciju demokratskih lidera i istomišljenika kako bi se suprostavili rastućoj globalnoj moći Pekinga. Bajden vidi Kinu kao najstrašnijeg američkog protivnika i to je i naglasio u svom govoru na američkom Kongresu u aprilu.

Džons, neposredno pred početak NATO samita, za Euronews je ponovio stav američkog predsednika.

"Moramo da se suočimo sa izazovima koje Kina postavlja u transatlanskom bezbednosnom prostoru, jer tamo gde je Kina sve prisutnija i gde se bavi prinudnim aktivnostima, to utiče na našu bezbednost", rekao je Džons dodajući da NATO na Kinu gleda kao na "novu pretnju".

Prema Džonsu, ključna poruka predsednika Bajdena saveznicima biće usređena na član pet Severnoatlantskog sporazuma koji podrazumeva uspostavlje principa kolektivne odbrane.  To znači da se napad na jednog saveznika smatra napadom na sve ostale, tačnije nih 30, koliko NATO broji članova. 

Na ovu odredbu, koja se smatra temeljnim stubom ove organizacije, prvi put se pozvalo nakon terorističkih napda 11. septembra u Njujorku.

"U svetu u kome rastu pretnje od autokratskih režima, moramo da radimo na tome da ojačamo NATO demoktratiju koje će zajendičkim akcijama moći da odgovore na ovakve izazove. Važno je da zajednički štitimo svoje narode", kaže Džonson.

Inače, Džons je američki predstavnik privremeno, jer Bajden još uvek nije imenovao stalnog predstavnika u NATO-u, niti je imenovao ambasadore u EU i glavnim evropskim zemljama. 

Bajdenova evropska turneja označva prvo međunarodno putovanje otkako je postao američki predsednik, a ono je do sada bilo posvećeno rešavanju domaćih problema, uglavnom panedmije koronavirusa i ekonomske krize. 

Amerika  "otvorena za konsturktivni dijalog" sa Rusijom

Pored Kine, koje će na samitu biti vodeća tema, govoriće se i o terorizmu, sajber napadima i klimatskim promenama.

Lideri će takođe razgovarati i o ruskom obrascu agresvinog ponašanja, koji je poslednjih godina obuhvatio aneksiju Krima, kampanje dezinformacija, vojnu podršku u oružanim sukobima koji se odvijaju u blizini NATO-a kao što je rat u Siriji i sukob u Nagorno-Karabahu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca podržao beolurskog predsednika Aleksandra Lukašenka nakon što su ga zapadne države optužile za otmicu leta komanije Rajaner čiji je cilj bilo hapšenje novinara Romana Protaseviča i njegove devojke Sofije Sapege.

Bajden će se sastati sa Putinom u Ženevi dva dana posle NATO samita. Džons kaže da će ovaj susret pomoći u rešavanju odnosa dveju zemalja, ali i popravljanju "pozornice za stabilniju i predvidljiviju vezu u budućnosti".

Tanjug/AP/RIA Novosti, Alexei Druzhinin

 

"NATO ima dvostruki pristup Rusiji, što snažno podržavamo. Alijansa ostaje jaka i istovremeno otvorena za konstruktivni dijalog", kazao je Džons.

Tokom posete Briselu, očekuje se da će se Bajden prvi put sastati i sa turskim predsednikom Redžepom Tajip Erdoganom. Iako je Turska članica NATO-a, ova zemlja je izazvala zabrinutost među saveznicima nakon što je objavila da namerava da od Rusije kupi raketni sistem S-400.

Vašington je više puta upozorio Ankaru da ne ide dalje, tvrdeći da će projektili ruske proizvodnje ugroziti odbrambeni sistem NATO-a. 

Ovo neslaganje potvrdio je i Džons koji je rekao da smatra da bi američki i turski predsednik upravo o svemu tome trebali da razgovaraju tokom trajanja NATO samita.

"U odnosu SAD i Turske ne krijemo činjenicu da postoji mnogo stvari oko kojih se ne slažemo, a jedna od njih je i kupovina sistema S-400. Mislim da je prikladno da se sastanak Bajdena i Erdogana događa tokom samita NATO-a, jer to mesto na kojem kao saveznci treba da razgovaraju o svim tim problemima", rekao je Džons. 

Komentari (0)

Evropa