Evropa

Šta se dešava u Rusiji: I danas zabeležen drastičan skok broja obolelih, Moskva uvodi "neradnu nedelju"

Komentari

Autor: Euronews

13/06/2021

-

17:53

Šta se dešava u Rusiji: I danas zabeležen drastičan skok broja obolelih, Moskva uvodi "neradnu nedelju"
Šta se dešava u Rusiji: I danas zabeležen drastičan skok broja obolelih, Moskva uvodi "neradnu nedelju" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za poslednja 24 sata u Rusiji su zabeležena 14.723 slučaja koronavirusa što je najviši bilans još od sredine februara, javljaju Ria novosti. Za to vreme gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin u subotu je objavio "neradnu nedelju" u prestonici, zahtevajući od zaposlenih, koji to mogu, ostanu kod kuće zbog porasta broja slučajeva koronavirusa. 

Umrlo je 357 ljudi, a samo u Moskvi su danas zabeležena 7.704 slučaja, što je jedna od najviših brojki tokom cele pandemije. Pik je dostignut 24. decembra kada su prijavljena 8.203 slučaja.

Odluka Sobjanina predstavlja zaokret u narativu ruskih vlasti s obzirom na to da je predsednik Vladimir Putin u više navrata naveo da se Rusija nosila sa pandemijom bolje nego većina zemalja, piše "Moskou tajms".

"Tokom prethodne nedelje situacija sa širenjem koronavirusa se značajno pogoršala", rekao je Sobjanin u trenutku kada je Moskvi zabeležen 6.701 slučaj, što je najveća brojka još od decembra.

Dodao je da je na hiljade bolničkih kreveta ponovo namenjeno kovid pacijentima.

"Ne možemo da ne reagujemo da takvu situaciju. Kako bismo zaustavili rast broja obolelih i spasili živote ljudi, danas sam potpisao ukaz o neradnim danima od 15. do 19. juna", naveo je on. 

Ukaz se odnosi na sve zaposlene u ruskoj prestonici, grad od 12 miliona ljudi, osim za esencijalne radnike. Oni koji to nisu ne moraju da rade ni od kuće, ali će i dalje primati platu. Zajedno sa vikendom i praznikom koji se obeležava 14. juna, to znači da se većina radnika u Moskvi neće vraćati u kancelarije do 20. juna.

Gradonačelnik je takođe najavio zatvaranje restorana brze hrane i igrališta, dok restorani, barovi i klubovi neće moći da služe mušterije između 23h i 6h ujutru. On je takođe pozvao poslodavce da najmanje 30 odsto zaposlenih koji nisu vakcinisani pošalju da rade od kuće nakon nedelju dana pauze.

Spora vakcinacija

Kako prenosi AFP, u proteklih nekoliko nedelja u Rusiji je došlo do porasta broja zaraženih, a ta zemlja ne uspeva da vakciniše dovoljan broj stanovnika uprkos tome što je domaća vakcina dostupna široj populaciji.

Porast broja obolelih zabeležen je i u drugom najvećem gradu Sankt Peterburgu, koji je jedan od domaćina Evropskoh prvenstva u fudbalu- 

Ranije ove nedelje Sobjanin je rekao da će Moskva otvoriti nekoliko terenskih bolnica kako bi se pripremila za pacijente.

Rusija, zemlja od 140 miliona stanovnika, prijavila je više od pet miliona slučajeva i skoro 124.000 umrlih od korone. Raspodeljeno je gotovo 33 miliona doza vakcine, pokazuju podaci Univertiteta Džons Hopkins. 

Kritičari tamošnje vlasti navode da Kremlj umanjuje ozbiljnost pandemije time što kao žrtve zaraze računa samo one preminule kod kojih je kovid nađen kao primarni uzrok smrti nakon autopsije,

Prošlog proleća, kada je registrovan kovid u zemlji, Rusija je uvela stroge mere. Međutim, za nekoliko meseci su te mere popuštene, u nameri da se spasi ekonomija, te je nada položena u vakcine.

Zvaničnici su registrovali čak četiri domaće vakcine, među kojima je najznačajnija Sputnjik V, dostupna i u Srbiji.

Kampanja masovne vakcinacije u Rusiji počela je početkom decembra, pre mnogih zemalja, ali Rusi nisu najvoljniji da se prijave za cepivo. Ankete pokazuju da više od polovine ispitanika nema nameru da se vakciniše.

Zasad je oko 18 miliona Rusa, odnosno 12 odsto populacije, primilo makar prvu dozu vakcine.

Komentari (0)

Evropa