Evropa

RAT U UKRAJINI Gutereš će ići u Moskvu na razgovor s Putinom, borbe kod Donjecka i Harkova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/04/2022

-

07:45

RAT U UKRAJINI Gutereš će ići u Moskvu na razgovor s Putinom, borbe kod Donjecka i Harkova
RAT U UKRAJINI Gutereš će ići u Moskvu na razgovor s Putinom, borbe kod Donjecka i Harkova - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Alexei Alexandrov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 58. dan, a u fokusu je i dalje lučki grad Marijupolj. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je da su ruske snage zauzele urbani deo Marijupolja, dok je preostala ukrajinska vojska blokirana u industrijskoj zoni čeličane "Azovstal". Vladimir Putin je naredio da se otkaže planirani napad na Azovstal. Umesto toga, on ga je uputio da se blokira. S druge strane, američki predsednik Džo Bajden tvrdi da je "upitno" da li uopšte ruske snage kontrolišu Marijupolj navodeći da ne postoje dokazi da je grad pao.

Ključni događaji:

  • Rusija tvrdi da je zauzela urbani deo Marijupolja
  • Bajden smatra da nema dokaza za tako nešto i da su te tvrdnje "upitne"
  • Putin rekao da se ne napada Azovstal u kojem se krije preostala ukrajinska vojska već da se ona blokira
  • Zelenski odbacio mogućnost odlaska u Moskvu
  • Bajden najavio vojnu pomoć za Ukrajinu vrednu 800 miliona dolara
  • Vereščuk: Rusija predala Ukrajini 10 vojnika i devet civila

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.13 Zelenski: Saveznici najzad šalju oružje Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zekenski izjavio je večeras da su saveznici najzad počeli da Kijevu isporučuju oružje koje je tražio, dodajući da će to pomoći da se, kako je naveo, "spasu životi hiljada ljudi".


Zelenski je rekao i da raniji današnji komentari ruske vojske u vezi sa potrebom da se na ukrajinskom frontu stvori veza sa Moldavijom, ukazuju na to da Moskva želi da izvrši invaziju i na druge zemlje, javlja Rojters.

22.48 Humanitarni koridor iz Mariupolja se možda otvara sutra

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da postoji mogućnost da se u subotu otvori humanitarni koridor iz luke Mariupolj, prenosi Rojters. Vereščuk je prenela poruku u video obraćanju ljudima koji čekaju da budu evakuisani iz grada.

"Pogledajte zvanična saopštenja sutra ujutro. Ako sve bude kako treba, potvrdiću", rekla je ona.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

21.58 Jedan mornar poginuo u brodolomu krstarice "Moskva"

Jedan mornar je poginuo, dok se 27 vodi kao nestalo, nakon što je ruska vojna krstarica "Moskva" potonula prošle nedelje, javila je danas agencija RIA Novosti pozivajući se na saopštenje ruskog Ministarstva odbrane. Dodaje se da je nakon brodoloma spaseno 396 mornara, prenosi Rojters.

20.25 Ruski aktivisti na listi stranih agenata

Rusija je danas dodala opozicionog aktivistu Vladimira Kara-Murzu na listu stranih agenata, a Leonid Volkov, saveznik kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, takođe je sada na listi, objavilo je rusko Ministarstvo pravde na svom sajtu, prenosi Rojters.

Termin "strani agent", koji je rusko zakonodavstvo uvelo od 2012. godine, nosi negativne konotacije i podvrgava one koji su tako okarakterisani strogim zahtevima u pogledu finansijskog izveštavanja, podseća britanska agencija.

Takođe ih obavezuje da sve što objave mora da u potpisu ima naznačeno da su strani agenti. Protiv ruskog opozicionara i novinara Vladimira Kara-Murze podignuta je danas i krivična optužnica zbog "širenja lažnih informacija o Oružanim snaga Rusije" i u skladu sa nedavnom usvojenim zakonom preti mu do 15 godina zatvora, navodi britanska agencija.

20.48 Andriščenko: Nova masovna grobnica u Marijupolju

Savetnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andriščenko je rekao da je nova masovna grobnica otkrivena u tom gradu, preneo je BBC. Andriščenko je na Telegramu naveo da su gradski zvaničnici dobili informaciju o mestu masovnog ubistva, a BBC ističe da nije mogao da verifikuje te tvrdnje.

20.20  Uništena tri ukrajinska drona u Donbasu

Jedinice ruske vojske uništile su tokom proteklog dana tri ukrajinska drona, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Ruski odbrambeni sistemi su uništili tri ukrajinske bespilotne letelice u blizini naselja Veliki Prohodi i Ščurovka u Harkovskoj oblasti i Spartak u DNR", rekao je Konašenkov, prenosi TASS.

19.55 Turska se nada da će dovesti ruske i ukrajinske predsednike u Istanbul

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan očekuje telefonske razgovore sa ruskim i ukrajinskim kolegama u narednih 48 sati u nastojanju da se sastanu u Istanbulu kako bi okončali sukob između Rusije i Ukrajine.

"Rezultati su pozitivni, ne baš kakve smo očekivali, ali biće bolji. Nismo bez nade", rekao je Erdogan iz Istanbula u petak nakon pitanja o tekućim mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije.

Turska je u jedinstvenom položaju. Osim što je članica NATO-a, zemlja ima i morske granice sa Ukrajinom i Rusijom. Osim toga, Turska je najveći trgovinski partner Rusije u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike.

19.30 Moskva: Ukrajinski borci "sigurno blokirani" u čeličani

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinski borci i strani plaćenici "sigurno blokirani" u čeličani Azovstal u ukrajinskom gradu Mariupolju. Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je juče ruskom ministru odbrane da blokira ogromni kompleks Azovstal umesto da pokuša da ga napadne, preneo je Rojters. Ministarstvo odbrane je, takođe, izvestilo da je danas pogođeno na desetine ciljeva u oblastima Donjeck i Harkov u Ukrajini.

AP Photo/Sergei Grits

 

18.37 Ruske trupe zauzele skladište oružja ukrajinske vojske u Harkovu

Ruske inženjerske trupe preuzele su kontrolu nad velikim skladištem oružja ukrajinske vojske u kojem se nalazi na hiljade tona municije u oblasti Harkov, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Tokom specijalne vojne operacije, ruske inženjerijske trupe su preuzele kontrolu nad skladištem ukrajinske vojske u oblasti Harkova, na površini od nekoliko stotina hektara u kojem se nalaze hiljade tona municije, navedeno je u saopštenju Ministarstva, preneo je TASS.

18.30 Generalni sekretar UN sastaće se sa Putinom u Moskvi

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, posetiće Moskvu 25. aprila da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Gardijan.

Gutereš će takođe imati radni sastanak i ručak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, saopštio je njegov portparol.

18.18 EU priprema šesti paket sankcija protiv Rusije

Šesti paket sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, koji Brisel priprema za narednu sedmicu, trebalo bi da donese neki oblik zabrane uvoza ruske nafte i izbacivanje Gasprombanke i Sberbanke iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, saznaje Politiko u diplomatskim izvorima. Opširnije u posebnoj vesti.

17.53 Najmanje 20 povređenih u regionu Mikolajeva

Najmanje 20 osoba je povređeno u regionu Mikolajeva u poslenjih 48 sati, saopštili su zvaničnici, prenosi CNN. Navodi se da među povređenima nema dece i da su oni zbrinuti u regionalnim bolnicama.

Profimedia

 

17.32 Lavrov: Čeka se odgovor Kijeva na predloge

Rusko-ukrajinski pregovori obustavljeni su nakon što je Moskva 15. aprila Kijevu poslala konkretne predloge o sporazumima na koje do danas nije dobila odgovor, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare danas posle razgovora sa zamenikom premijera Kazahstana i ministrom spoljnih poslova Muhtarom Tileuberdijem. Opširnije u posebnoj vesti.

17.16 Više od 5,1 milion izbeglica iz Ukrajine od početka rata

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara više 5.133.747 osoba je izbeglo iz Ukrajine, pokazuju podaci UN. Od tog broja 90 odsto čine žene i deca, a najveći broj izbeglica otišao je u Poljsku - više od 2,8 miliona.

16.49 Medinski: Održano nekoliko dugih razgovora 

Glavni pregovarač ruske delegacije Vladimir Medinski potvrdio je izveštaj medija da je danas održano nekoliko dugih razgovora sa šefom ukrajinske delegacije na mirovnim pregovorima između dve strane.

14.15 Mizincev: Rusija spremna da uvede "režim tišine" za evakuaciju

Rusija je spremna da u bilo kom trenutku uvede "režim tišine" za evakuaciju ukrajinske vojske, kao i civila ako ih ima, sa teritorije fabrike Azovstal u Marijupolju, rekao je danas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalne Centar za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

AP Photo/Sergei Grits

Fabrika Azovstal, 22. februar 2022.

13.47 Kijev tvrdi da Rusija ima "imperijalističke" planove

Ministarstvo odbrane Ukrajine okarakterisalo je danas planove Rusije da preuzme punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom kao "imperijalističke", rekavši da je Rusija te planove čak "prestala i da krije". U objavi na Tviteru se navodi da je Rusija priznala da je jedini cilj vojne operacije koju naziva "druga faza" rata jednostavno, okupacija istočne i južne Ukrajine, prenosi britanska agencija.

12.39 UN: Sve više dokaza o ratnim zločinima

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je danas Moskvu i Kijev da narede svojim borcima da poštuju međunarodno pravo "zbog sve većeg broja dokaza o ratnim zločinima u Ukrajini". Saopšteno je da su "ruske oružane snage neselektivno granatirale i bombardovale naseljena područja, ubijajući civile i uništavajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, dok su posmatrači UN u Ukrajini dokumentovali i da su ukrajinske snage na istoku ove zemlje neselektivno upotrebljavale oružje uzrokujući civilne žrtve".

AP/Felipe Dana

 

12.23 Danilov: Ukrajina o nuklearnom statusu može samo da sanja

Obnavljanje nuklearnog statusa Ukrajine u savremenim uslovima je gotovo nemoguće, izjavio je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksej Danilov.

On je u intervjuu za ukrajinski javni servis Suspilne rekao da je potrebno voditi računa o tehnološkim procesima, kao i o novom sistemu bezbednosti, prenosi Unian.

"Nuklearni status - to je izuzetno teško i u savremenim uslovima gotovo nemoguće. O tome možemo da sanjamo, možemo da pričamo, ali postoje tehnološki procesi", rekao je Danilov.

11.25 Rusija: Ciljevi druge faze-kontrola nad Donbasom i južnom Ukrajinom

Rusija planira da preuzme punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, u okviru druge faze vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas vršilac dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga, Rustam Minekajev.

On je, na godišnjem sastanku Saveza preduzeća odbrambene industrije Sverdlovske oblasti, rekao da Rusija planira da obezbedi kopneni koridor do Krima, prenosi RIA Novosti. Više u posebnoj vesti.

Profimedia

 

11.21 Olimpijski šampion Rilov suspendovan zbog podrške Putinu

Dvostruki olimpijski šampion u plivanju, Rus Jevgenij Rilov, suspendovan je sa svih takmičenja na devet meseci zbog podrške Vladimiru Putinu, saopštila je Svetska plivačka federacija (FINA).

Kako se navodi u obrazloženju, kažnjen je jer je prisustvovao mitingu u Moskvi, na stadionu "Lužnjiki" 8. marta, prilikom obeleževanja pridruživanja Krima Rusiji, a na kojem je govorio Putin.

11.10 Nove sankcije Australije obuhvataju i cerke Putina i Lavrova

Australijska vlada uvela je sankcije protiv 147 ruskih državljana zbog situacije u Ukrajini, među kojima su i ćerke predsednika Rusije Vladimira Putina i šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Sankcije se odnose i na 144 članove ruskog Saveta federacije, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije, prenosi TAS S.

10.45 Konašenkov: Rusija tokom noći izvršila 1.285 udara

Ruske raketne i artiljerijske trupe u Ukrajini izvršile su 1.285 vatrenih dejstava tokom prethodne noći, a koristile su i rakete Kalibar, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

10.33 Gradonačelnik Marijupolja poziva na "potpunu evakuaciju"

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko danas je ponovo apelovao na "potpunu evakuaciju" tog grada, za koji je Rusija juče saopštila da ga je zauzela. Prema njegovim rečima, oko 100.000 ljudi ostalo je u tom gradu.

Tanjug AP/Alexei Alexandrov

 

10.20 Najveći svetski proivođač piva prodaje udeo u Rusiji

Belgijski proizvođač piva Anhojzer-Buš InBev će prodati vlasnički udeo koji drži u ruskom mešovitom preduzeću, što će ga koštati gubitka od 1,1 milijardi dolara, pošto se najveća svetska pivara pridružila globalnom trendu izlaska iz poslovanja u Rusiji zbog njenog napada na susednu Ukrajinu.

10.04 Rusija: Sprečen teroristički napad na humanitarni konvoj u Ukrajini

Ruska Federalna služba bezbednost (FSB) saopštila je danas da je, na teritoriji Ukrajine pod kontrolom ruskih snaga, presekla aktivnost diverzantske grupe, koja je pripremala teroristički napad na humanitarni konvoj i rusko vojno osoblje koristeći automobil-bombu. Nije navedeno koliko je osoba uhapšeno, niti drugi detalji akcije.

09.50 Himinec: Budućnost Ukrajine u NATO

Ambasador Ukrajine u Austriji Vasil Himinec smatra da je budućnost njegove zemlje u NATO, i da "neutralnost jasno nije opcija za Ukrajinu", kako je rekao za bečki dnevnik "Prese". On je kritikovao što i sada oni koji "razumeju" Vladimira Putina u Austriji i Nemačkoj, žele da ubede Ukrajinu da ne sme pristupiti Alijansi, jer bi time provocirala Rusiju.

09.27 Makron: EU ne razgovara o embargu na ruski gas

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da se u Evropskoj uniji još ne razgovara o embargu na uvoz ruskog gasa. Dodao je da to pitanje može da se stavi na sto, ali da trenutno nije tema.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

09.13 Vereščuk: Danas bez koridora za evakuaciju

Ukrajina zbog opasnosti danas nije ni pokušala da uspostavi humanitarne koridore radi evakuacije civila, rekla je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. Ona je dodala da koridora danas neće biti "zbog opasnosti na rutama", a svima koji čekaju evakuaciju je poručila "da budu strpljivi i izdrže".

08.48 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews TV

08.21 Džonson: Obučavamo ukrajinske vojnike u Britaniji i Poljskoj

Britanski premijer Boris Džonson otkrio je da desetine ukrajinskih vojnika prolaze obuku u Velikoj Britaniji, a, između ostalog, obučavaju se za rukovanje britanskim oklopnim vozilima koja će London isporučiti Ukrajini za borbu protiv Rusije.

Džonson je naveo da britanske snage takođe obučavaju ukrajinske vojnike u Poljskoj, kako bi mogli da koriste protivvazdušne rakete, piše Gardijan.

8.06 Parlamenti Estonije i Letonije: Rusija počinila genocid

Parlamenti Estonije i Letonije usvojili su odvojene rezolucije u kojima tvrde da je Rusija počinila genocid u Ukrajini.

Estonski parlament u svom dokumentu navodi da su "oružane snage Ruske Federacije počile sistematske i velike ratne zločine". Navodi se da su ruske snage zauzele gradove Buča, Borodijanka, Hostomel, Irpin i Marijupolj kao i ostala naselja, prenosi CNN.

Parlament Letonije jednoglasno je usvojio svoju rezoluciju, za koju kaže da je zasnovana na "brojnim svedočenjima i dokazu o brutalnim masovnim zločinima - ubistvima, mučenju, seksualnom zlostavljanju".

7.55 Litvanija produžila vanredno stanje

Litvanski parlament Sejm odlučio je da do 29. juna produži vanredno stanje, uvedeno zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

7.43 Svetska banka: Troškovi rata će rasti

Svetska banka je saopštila da prva procena pokazuje da je fizička šteta na ukrajinskim zgradama i infrastrukturi od rata dostigla oko 60 milijardi dolara, prenosi BBC.

Procena ne uključuje rastuće troškove rata, te će oni nastaviti da rastu kako rat bude odmicao, rekao je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas na konferenciji u četvrtak.

Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

 

7.35  Organizacija američkih država suspendovala Rusiju

Organizacija američkih država (OAD), najstariji svetski forum regionalne diplomatije, suspendovala je učešće Rusije kao države stalnog posmatrača u toj instituciji sve do "okončanje njenih neprijateljstava".

"Nećemo stajati po strani s obzirom na to kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane Rusije. Naša hemisfera stoji uz Ukrajinu", naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi BBC.

07.22 Zelenski tražio finansijsku pomoć od sedam milijardi dolara mesečno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegovoj zemlji potrebno sedam milijardi dolara mesečno da nadoknadi ekonomske gubitke nastale zbog invazije Rusije na njegovu zemlju.

Zelenski je u virtuelnom obraćanju forumu Svetske banke, kazao da globalna zajednica treba odmah da isključi Rusiju iz međunarodnih finansijskih institucija i pozvao sve zemlje da trenutno prekinu odnose sa Moskvom, prenosi Rojters.

07.09 Gradonačelnik Marijupolja: Životi i smrti u Putinovim rukama

Ruski predsednik Vladimir Putin može sam da odluči o sudbini 100.000 civila još zaroboljenih u Marijupolju, rekao je jutros gradonačelnik tog grada Vadim Bojčenko.

On za Rojters tvrdi da satelitski snimci lokacije sa masovnom grobnicom koji su se pojavili, dokazuju da su Rusi zakopali tela kako bi pokušali da sakriju broj žrtava. Moskva je demantovala ove optužbe

"Važno je razumeti da su životi onih koji su još ovde u rukama samo jednog čoveka - Vladimira Putina. I sve smrti koje će se desiti od sada biće na njegovim rukama, takođe", rekao je Bojčenko.

profimedia

 

07.00 Simonjenko: Rusija osvojila 42 sela u Donjecku

Ruske snage osvojile su 42 sela u regionu istočnog Donjecka, ali Ukrajina bi mogla da ih povrati, izjavila je danas savetnica šefa kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog, Olena Simonjenko. Ona je dodala da su ta sela pridodata spisku okupiranih mesta, javio je Rojters.

06.30 Ukrajini potrebno 7 milijardi dolara mesečno, tvrdi Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je izjavio da je njegovoj zemlji potrebno 7 milijardi dolara mesečno da nadoknadi ekonomske gubitke nastale zbog invazije Rusije na njegovu zemlju. Zelenski je u virtuelnom obraćanju forumu Svetske banke dodao da globalna zajednica treba odmah da isključi Rusiju iz međunarodnih finansijskih institucija i pozvao sve zemlje da trenutno prekinu odnose sa Moskvom, prenosi Rojters.

06.00 Bajden najavio vojnu pomoć za Ukrajinu vrednu 800 miliona dolara

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je juče dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 800 miliona dolara. "Danas najavljujem 800 miliona dolara za dalje povećanje sposobnosti Ukrajine da se bori na istoku, u regionu Donbasa", rekao je Bajden iz Ruzveltove sobe u Beloj kući, dodajući da će novi paket uključivati tešku artiljeriju i dronove kao i municiju, preneo je CNN.

Komentari (0)

Evropa