Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Rusija odbacila predlog za prekid vatre tokom Uskrsa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/04/2022

-

07:37

RAT U UKRAJINI Zelenski: Rusija odbacila predlog za prekid vatre tokom Uskrsa
RAT U UKRAJINI Zelenski: Rusija odbacila predlog za prekid vatre tokom Uskrsa - Copyright Tanjug AP/Dario Pignatelli/European Council via APprofimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 57. dan, a oči sveta i dalje su uprte u Marijupolj. Jučerašnji humanitarni koridor za evakuaciju civila iz čeličane Azovstal u Marijupolju nije funkcionisao kako je bilo planirano, za šta je Kijev okrivio ruske snage da nisu održale dogovoreni prekid vatre. U međuvremenu, generalni sekretar UN Antonio Gutereš traži odvojene sastanke sa Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim. Zabrinutosti pokazuje i SAD, a državni sekretar Entoni Blinken situaciju u Marijupolju nazvao je "užasnom" i dodao da je potrebno što pre evakuisati civile zarobljene u skloništima čeličane.

Ključni događaji:

  • Propao još jedan pokušaj evakuacije civila iz čeličane Azovstal
  • Kijev krivi Ruse zbog neuspeha jučerašnje evakuacije civila
  • Zelenski: Spremni smo na sve opcije razmene zarobljenika
  • Gutereš traži odvojene sastanke sa Putinom i Zelenskim
  • Rusija izvršila testiranje nove interkontinentalne rakete
  • Ukrajina tvrdi da je Moskva deportovala pola miliona Ukrajinaca u Rusiju
  • Zaharova: Moskva izgubila poverenje u pregovarače iz Ukrajine
  • Ruski ministar Šojgu tvrdi da je Marijupolj zauzet izuzev kompleksa Azovstal
  • Putin izdao naredbu o obustavi napada i potpunoj blokadi Azovstala

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.54 Zelenski: Rusija odbacila predlog za prekid vatre tokom Uskrsa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je Rusija odbacila predlog za prekid vatre tokom uskršnjih praznika, ali je dodao da još gaji nadu u mir. Zelenski je to naveo u svom video obraćanju, prenosi Rojters. On je nešto ranije odbacio mogućnost odlaska u Moskvu na direktne razgovore sa ruskim liderima o okončanju rata.

22.40: Ukrajini potrebno 7 milijardi dolara mesečno, tvrdi Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je izjavio da je njegovoj zemlji potrebno 7 milijardi dolara mesečno da nadoknadi ekonomske gubitke nastale zbog invazije Rusije na njegovu zemlju.

Zelenski je u virtuelnom obraćanju forumu Svetske banke dodao da globalna zajednica treba odmah da isključi Rusiju iz međunarodnih finansijskih institucija i pozvao sve zemlje da trenutno prekinu odnose sa Moskvom, prenosi Rojters.

21.31: Simonjenko: Rusija osvojila 42 sela u Donjecku

Ruske snage osvojile su 42 sela u regionu istočnog Donjecka, ali Ukrajina bi mogla da ih povrati, izjavila je danas savetnica šefa kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog, Olena Simonjenko. Ona je dodala da su ta sela pridodata spisku okupiranih mesta, javio je Rojters.

20.43 Bajden: Upitno je da li ruske snage uopšte kontrolišu Marijupolj

Američki predsednik Džo Bajden je poručio da je "upitno" da li ruske snage uopšte kontrolišu Marijupolj. "Još nema dokaza da je Marijupolj potpuno pao", rekao je on i istakao da je borba za Kijev bila veoma važna za ukrajinski narod.

AP/Evgeniy Maloletka

 

19.46 Zelenski odbacio mogućnost odlaska u Moskvu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je danas mogućnost odlaska u Moskvu na direktne razgovore sa ruskim liderima o okončanju rata. "U ime svoje zemlje, bio bih spreman da posetim bilo koje mesto na ovoj planeti. Ali sigurno ne sada i svakako ne Moskvu. To jednostavno ne dolazi u obzir", rekao je on u intervjuu za rusku Mediazonu, objavio je austrijski list "Standard".

Zelenski je dodao da bi pod različitim okolnostima i sa drugačijim vladarima u Moskvi, sve bilo moguće, preneo je Rojters.

19.23 Zelenski traži od Portugala da podrži embargo na rusku naftu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je njegovoj ratom razorenoj zemlji potrebno više teškog naoružanja da bi se odbranila od ruskog napada koji je ugrozio njen opstanak i zatražio od zapadnih zemalja da uvedu nove sankcije. Govoreći u video obraćanju portugalskom parlamentu, on je optužio rusku vojsku da je počinila mnoga zlodela u Ukrajini, uključujući i u lučkom gradu Marijupolju i zatražio od Portugala da podrži globalni embargo na rusku naftu, preneo je Rojters.

18.37 Ukrajinska vojska: Ruske snage pokušale upad u Azovstal

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage danas pokušale da izvedu upad u čeličanu Azovstal u jugoistočnom lučkom gradu Marijupolj. Većina Marijupolja je pod ruskom kontrolom, ali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danas kazao da ukrajinske trupe ostaju u jednom delu grada, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Alexei Alexandrov

 

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je svom ministru odbrane ranije danas da ne izvodi upad u čeličanu kako bi spasao živote ruskih vojnika, a da umesto toga treba blokirati tu fabriku koja je glavno preostalo uporište ukrajinske vojske u gradu, podseća agencija.

17.53 Kompanija Maksar: Proširena masovna grobnica kod Marijupolja

Satelitski snimci u blizini opkoljenog ukrajinskog grada Marijupolja pokazuju masovnu grobnicu koja se poslednjih nedelja proširila i u njoj je više od 200 novih grobova, saopštila je danas privatna američka kompanija Maksar tehnolodžis. Kompanija je navela da se pregledom slika od sredine marta do sredine aprila sugeriše da je proširenje počelo između 23. i 26. marta.

Lokalitet se nalazi pored postojećeg groblja u selu Manhušu, 20 kilometara zapadno od Marijupolja, naveo je Maksar.

Associated Press

17.40 Šerman: Rusija ne postiže ciljeve u napadu na Ukrajinu

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman izjavila je danas da Rusija ne postiže svoje ciljeve u napadu na Ukrajinu i da su zapadne sankcije delom razlog za to.

"Ono čemu ovde težimo je strateški neuspeh za (ruskog predsednika) Vladimira Putina i Kremlj. I verujem da se to već dešava, da šta god da se desi... Ukrajina će preživeti", kazala je Šerman na skupu "Prijatelji Evrope", u Briselu, preneo je Rojters - "Putin se suočava sa strateškim neuspehom zbog sankcija koje su uvedene zbog dugoročnog uticaja koji će one imati"

16.38 Bajden najavio vojnu pomoć za Ukrajinu vrednu 800 miliona dolara

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je danas dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 800 miliona dolara. "Danas najavljujem 800 miliona dolara za dalje povećanje sposobnosti Ukrajine da se bori na istoku, u regionu Donbasa", rekao je Bajden iz Ruzveltove sobe u Beloj kući, dodajući da će novi paket uključivati tešku artiljeriju i dronove kao i municiju, preneo je CNN.

16.36 IOM: Od početka sukoba u Ukrajine interno raseljenih 7,7 miliona

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je danas da je broj raseljenih unutar Ukrajine od početka sukoba u toj zemlji porastao na 7,7 miliona, što je 17 odsto stanovništva. Kako se navodi u saopštenju IOM-a, više od 600 hiljada ljudi je raseljeno unutar zemlje u prvih 17 dana aprila, prenosi agencija AP.

15.44 Produženo vanredno stanje u Ukrajini

Ukrajinski parlament Vrhovna rada produžila je danas ratno stanje u Ukrajini, koje ističe 25. aprila, za još 30 dana, izjavio je danas poslanik Aleksej Gončarenko. Prethodno, vanredno stanje je produženo 15. marta.

15.17 Papa traži primirje za USkrs

Papa Franja pridružio se pozivu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za prekid vatre u Ukrajini na Uskrs, koji pravoslavni vernici slave 24. aprila, saopšteno je iz Vatikana.

15.13 Vereščuk: Rusija predala Ukrajini 10 vojnika i devet civila

Rusija je predala Ukrajini 10 vojnika, uključujući dva oficira i devet civila u okviru razmene ratnih zarobljenika, izjavila je danas potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

"Ovog puta među oslobođenima je bilo ranjenih i... sada će moći da budu u potpunosti lečeni i da im se omogući rehabilitacija", napisala je ona na Telegramu, preneo je Rojters.

14.54 Kuleba pozvao na Bugarsku da pruži Ukrajini vojnu pomoć

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba apelovao je danas na Bugarsku, kao članicu NATO i EU, da joj pruži preko potrebnu vojnu pomoć kako bi pomogla njegovoj zemlji da preživi ruski napad. Kuleba, koji od utorka boravi u Bugarskoj, rekao je da još nije dobio jasan odgovor iz Sofije o vojnoj pomoći, preneo je Rojters.

14.20 Premijeri Španije i Danske u Ukrajini

Premijeri Španije i Danske, Pedro Sančez i Mete Frederiksen, doputovali su danas u ukrajinsku prestonicu Kijev, kako bi se sastali sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Sančez je podelio video snimak njega i Frederiksenove u poseti Borodijanki, gradu u Kijevskoj oblasti. On je napisao da je "šokiran jer je svedok užasa i zlodela Putinovog rata na ulicama Borođanke".

"Nećemo ostaviti ukrajinski narod da bude sam", istakao je Sančez.

Frederiksen je obećala da će poslati još oružja u Ukrajinu, jer im je to najneophodnije.

13.28  Velika Britanije uvela nove sankcije Rusiji

Nove sankcije koje Velika Britanija uvodi Rusiji imaće za metu Putinove vojne lidere, saopštila je britanska vlada na zvaničnom sajtu. Kako piše, ove sankcije obuhvataće "generale koji čine ratne zločine na frontu, kao i pojedince i biznise koj podržavaju Putinovu vojsku". Na spisku sankcija se nalaze prvi zamenik direktora ruske obaveštajne službe FSB Sergej Korovljov, četvorica  visokih oficira, kao i direktor ruskih železnica Oleg Belozjorov i proterani ukrajinski poslanik Ilija Kiva, koji je podržavao ruske akcije protiv Ukrajine, navodi britanska vlada.

13.09 Arestovič: Rusija ne može silom da zauzme čeličanu Azovstal

Rusija je odlučila da blokira opkoljenu čeličanu "Azovstal" u gradu Marijupolju, jer ne može da je zauzme silom, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

"Oni fizički ne mogu da zauzmu Azovstal, to su shvatili, tamo su pretrpeli ogromne gubitke. Naši branioci ga i dalje drže", rekao je Arestovič na brifingu, prenosi agencija Rojters.

Kako tvrdi Arestovič, to se može objasniti i činjenicom da su premestili deo svojih snaga iz Marijupolja na sever, a kako bi pojačali trupe koje pokušavaju da ispune svoj glavni cilj - napredovanje do administrativnih granica Donjecke i Luganske oblasti.

12.45 Rusija zatvorila konzulate Letonije, Litavanije i Estonije

Rusija je naredila zatvaranje konzulata Letonije, Litvanije i Estonije i zatražila od njihovih zaposlenih da napuste zemlju kao recipročnu meru, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Euronews TV

12.35 Peskov: Ukrajinske snage ne mogu da utiču na život u Marijupolju

Ukrajinski militanti blokirani u čeličani "Azovstalj", ni na koji način ne mogu da utiču na uspostavljanje mirnog života u gradu Mariupolju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Operacija se nastavlja po planu. Marijupolj, koji je postao mesto koncentracije nacionalističkih formacija, oslobođen je. Danas je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu izvestio da je sada već moguće započeti sa uspostavljanjem mirnog života, povratkom civila u njihove domove", rekao je Peskov novinarima, prenosi agencija RIA Novosti.

11.38 Gradonačelnik: Harkov pod bombama

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov izjavio je danas da je grad izložen intenzivnom ruskom bombardovanju. “Ogromne eksplozije, Ruska Federacija furiozno bombarduje grad”, rekao je Terehov. On je naveo da je u gradu na severoistoku Ukrajine, drugom po veličini u zemlji, ostalo oko milion stanovnika. Oko 30 odsto populacije je evakuisano – uglavnom žene, deca i starije osobe, izjavio je Teherov, javlja Rojters. 

 

 

11.24 FSB: Sprečen teroristički napad ID na železnicu na Krimu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB)tvrdi da je sprečila pristalicu ekstremističke organizacije Islamska država da izvrši teroristički napad na železničku prugu na Krimu, saopštio je danas FSB.

"Državljanin Rusije, pristalica međunarodne terorističke organizacije Islamska država, priveden je u Simferopolju. On se spremao da digne u vazduh železničku prugu po instrukcijama vođa krimskotatarskog dobrovoljačkog bataljona koji je učestvovao u vojnim aktivnostima protiv Oružanih snaga Rusije u Ukrajini," navodi se u saopštenju FSB, prenosi agencija TASS.

11.07 Ruski sud kaznio Gugl sa 45.000 evra

Moskovski prekršajni sud kaznio je danas Gugl sa četiri miliona rubalja (oko 45.000 evra) zbog "širenja lažnih informacija o poginulima tokom specijalne operacije u Ukrajini", saopšteno je iz tog suda. Prema obrazloženju suda, Gugl je kažnjen zbog odbijanja da ukloni "lažne informacije o specijalnoj operaciji u Ukrajini, uključujući lažne podatke o broju poginulih, kao i ekstremisticke izjave protiv Rusa i rukovodstva Ruske Federacije".

10.40 Vereščuk traži koridor za hitnu evakuaciju iz Azovstala

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk zatražila je danas od Rusije otvaranje humanitarnog koridora za evakuaciju civila i ranjenih vojnika iz čeličane Azovstal u Marijupolju, gradu na Azovskom moru koji su prethodno zauzele ruske snage. Ona je pozvala svetske lidere i međunarodnu zajednicu da se u ovom trenutku fokusiraju na Azovstal.

 

 

09.20 Šojgu: Ruske trupe zauzele Marijupolj, Putin otkazao dalje napade na Azovstal

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sastao se u Kremlju sa predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi TASS. On ga je izvestio da su ruske trupe zauzele urbani deo Mariupolja, a preostala ukrajinska vojska blokirana je u industrijskoj zoni fabrike Azovstal. Prema rečima ministra, tamo se nalazi više od 2.000 vojnih lica, 1.478 se već predalo, dok je u vreme opkoljavanja grada broj Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika bio oko 8.100 ljudi. Vladimir Putin je naredio da se otkaže planirani napad na Azovstal. Umesto toga, on ga je uputio da se blokira.

„To je slučaj kada moramo misliti – odnosno uvek moramo razmišljati, ali u ovom slučaju još više – o spasavanju života i zdravlja naših vojnika i oficira. Nema potrebe da se spuštate u ove katakombe i puzite pod zemlju kroz ove industrijske objekte. Blokirajte ovu industrijsku zonu kako muva ne bi proletela“, rekao je Putin, a prenosi TASS. Opširnije u odvojenoj vesti.

kremlin.ru

 

09.10 TASS: U Rusiju iz Ukrajine prešlo više od 915.000 ljudi

Od početka rata u Ukrajini je više od 915.000 ljudi, među njima blizu 170.000 dece, prešlo u Rusiju iz ove zemlje, saopštio je zvaničnik iz ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova za TASS. Prema njegovim rečima, 15.000 do 20.000 ljudi svakodnevno prelazi rusku granicu iz samoproglašenih DNR, LNR i drugih delova Ukrajine.

08.51 SAD: Nove sankcije Rusiji, na meti banka i Malofejev

SAD su uvele nove sankcije desetinama pojedinaca i entiteta zbog napada Rusije na Ukrajinu, a na udaru su se našli i komercijalna banka "Transkapitalbank" i ruski oligarh Konstantin Malofejev, prenosi Si-En-En (CNN). Američko ministarstvo finansija je saopštilo u sredu da su uz ključnu komercijalnu banku saankcionisali globalnu mrežu više od 40 ljudi i entiteta koje predvodi Malofejev, a na crnoj listi našle su se kompanije u ruskoj industriji za "rudarenje" kriptovalute, navodno trećoj po veličini u svetu. Pored toga, Stejt department je uveo niz viznih ograničenja kao odgovor na ruski rat i zbog "podrivanja demokratije u Belorusiji“, navodi CNN.

08.41 LNDR: Ukrajinci ispalili Točke-U prema Rusiji i Donbasu

Savetnik lidera samoproglašne Luganske Narodne Republike (LNR) Rođon Mirošnik rekao je da je ukrajinska vojska protekle noći lansirala rakete Točka-U prema Rusiji i Donbasu, ali da nema podataka o žrtvama i povređenima. Prema njegovim rečima, u LNR se glavne akcije odvijaju oko Severodonjecka, Lisičanska i Rubižnog.

"Sa sigurnošću možemo da kažemo da je Rubižno praktično očišćeno, u toku je čišćenje na periferiji“, dodao je on.

 

08.26 Kadirov: Pre ili posle ručka osvojićemo Azovstal

Čelnik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da će ruske snage danas imati potpunu kontrolu nad čeličanom Azovstal u Marijupolju.

"Pre ili posle ručka, Azovstal će biti potpuno pod kontrolom snaga Ruske Federacije", rekao je u video poruci.

08.23 Velika Britanija: Rusija želi pobedu pre 9. maja

Rusija nastoji postići značajan uspeh na ratištu pre tradicionalne parade za Dan pobede, koji se u Rusiji obilježava 9. maja, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svojem redovnom dnevnom izvješću o ratu u Ukrajini

"Ruske snage u Donbasu sada napreduju prema Kramatorsku, koji je izložen konstantnim raketnim napadima. Rusi su vrlo aktivni i u vazduhi nastoje da uništie ili potisnu ukrajinsku protivvazdušnu odbranu", zaključuje Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

 

07.43 Moskva: Kraj operacije kada prestanu pretnje NATO iz Ukrajine 

Ruska specijalna vojna operacija biće okončana kada NATO prestane da koristi ukrajinsku teritoriju za pretnje Rusiji, izjavio je danas visoki zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Poliščuk.

"Specijalna vojna operacija završiće se kada se ispune njeni ciljevi. Među njima su zaštita mirnog stanovništva Donbasa, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i uklanjanje pretnji Rusiji koje dolaze s ukrajinske teritorije koju su zauzele zemlje članice NATO", rekao je Poliščuk, prenosi Tass.

07.35 Ukrajinski zvaničnici pozivaju na pregovore u Marijupolju

Ukrajinski zvaničnici pozvali su na "posebnu rundu pregovora" u opkoljenom lučkom gradu Marijupolju, pošto su poslednji ukrajinski branioci upozorili da će im možda ostati samo dani ili sati. Mihailo Podoljak, savetnik predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da su pregovarači spremni da vode pregovore „bez uslova“ unutar Marijupolja kako bi zaštitili svoje branioce i civile.

Rusija nije odmah odgovorila na Podoljakovu ponudu.

07.22  G7 obećava Ukrajini više od 24 milijarde dolara
Ministri finansija G7 saopštili su da su obezbedili i obećali dodatnu podršku Ukrajini, koja premašuje 24 milijarde dolara, dodajući da su po potrebi spremni da urade i više. U saopštenju, ministri su istakli da žale zbog učešća Rusije na međunarodnim forumima, uključujući G20, sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. "Međunarodne organizacije i multilateralni forumi ne bi trebalo da sprovode svoje aktivnosti sa Rusijom na uobičajen način", poručili su ministri.

07.20 Zelenski: Rusija da bude proglašena za sponzora terorizma

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je noćas u novom video obraćanju da Ruska Federacija mora da bude proglašena za državu koja sponzoriše terorizam, a njene oružane snage za terorističku organizaciju. Prema njegovim rečima, Kijev radi i na tome da "demokratski svet" odgovori sankcijama svim ruskim zvaničnicima koji podržavaju, kako je rekao, "ovaj sramni rat", prenosi Ukrinform. Primetio je da će šesti paket sankcija koji priprema Evropska unija biti "zaista bolan za rusku vojnu mašinu i rusku državu u celini".

 

07.09 Hajdaj: Rusija kontroliše 80 osto Luganske oblasti

Rusija kontroliše 80 odsto teritorije Luganska, saopštio je danas guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj.

"Da, Rusi kontrolišu 80 odsto teritorije Luganska. Kremina je pod ruskom kontrolom, kao i Rubižne i Popasna. Borbe se nastavljaju", napisao je Hajdaj na Fejsbuku.

Dodao je da su mrtvačnice i bolnice na "privremeno okupiranim teritorijama" prepune, a da je Luganska oblast "puna leševa neprijatelja".

07.00 Podoljak: Spremni smo na bilo kakve pregovore u Marijupolju

Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je sinoć da su ukrajinski pregovarači spremni na bilo kakav format pregovora sa ruskom stranom u Marijupolju, kako bi spasili živote civila i pripadnika ukrajinskih snaga.

 

 

''Spremni smo da održimo specijalnu rundu pregovora...Jedan na jedan, dva na dva...'' u Mariupolju, poručio je Podoljak na Tviteru.

06.30 Rusija izvršila testiranje nove interkontinentalne rakete

Rusija je saopštila da je radi testiranja lansirala novu interkontinentalnu balističku raketu Sarmat. Reč je o strateškom oružju za koje je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da mu nema sličnog. Vladimir Putin je prikazan na televiziji dok mu je predstavljan izveštaj o lansiranju nove rakete iz Plesecka na severozapadu Rusije ka Kamčatki koja se nalazi na dalekom istoku.

profimedia

 

"Zadaci lansiranja su u potpunosti izvršeni. Projektne karakteristike su potvrđene u svim fazama leta. Trenažne bojeve glave stigle su u zadano područje na poligonu Kura, na poluostrvu Kamčatka", objavilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi RIA Novosti. Navedeno je da je ovo prvo lansiranje u državnom projektu testiranja.

06.00 UNHCR: Više od pet miliona ljudi napustilo Ukrajinu zbog rata

Broj ljudi koji su napustili Ukrajinu otkako je Rusija napala tu zemlju, premašio je pet miliona, prema zvaničnim podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR). Broj Ukrajinaca koji su pobegli u inostranstvo otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, sada iznosi 5.010.971, saopštio je UNHCR, prenosi Rojters.

Navodi se i da je ukupno više od 12 miliona ljudi bilo prinuđeno da napusti svoje domove zbog rata u Ukrajini.

05.30 Kijev krivi Ruse zbog neuspešne evakuacije civila

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da dogovoreni humanitarni koridor za evakuaciju civila iz čeličane Azovstalj u Marijupolju nije funkcionisao kako je planirano, okrivljujući ruske snage da nisu održale prekid vatre. Ona je dodala da autobusi koje je organizovala Rusija nisu uspeli da na vreme dovedu evakuisane do tačke gde su ih čekali ukrajinski autobusi i kola hitne pomoći, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa