Evropa

Lansiran Sarmat - Rusija testira novu interkontinentalnu raketu

Komentari

Autor: Rojters, Jutarnji

20/04/2022

-

17:16

Lansiran Sarmat - Rusija testira novu interkontinentalnu raketu
Lansiran Sarmat - Rusija testira novu interkontinentalnu raketu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je saopštila da je radi testiranja lansirala novu interkontinentalnu balističku raketu Sarmat. Reč je o strateškom oružju za koje je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da mu nema sličnog.

Vladimir Putin je prikazan na televiziji dok mu je predstavljan izveštaj o lansiranju nove rakete iz Plesecka na severozapadu Rusije ka Kamčatki koja se nalazi na dalekom istoku.

"Zadaci lansiranja su u potpunosti izvršeni. Projektne karakteristike su potvrđene u svim fazama leta. Trenažne bojeve glave stigle su u zadano područje na poligonu Kura, na poluostrvu Kamčatka", objavilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi RIA Novosti.

Navedeno je da je ovo prvo lansiranje u državnom projektu testiranja.

Raketa RS-28 Sarmat je jedno od šet novih ruskih strateških oružja koje je Vladimir Putin predstavio 2018. godine, i najavljeno je da će testiranja biti obavljena ove godine, posle čega bi trebalo da bude uvedena u naoružanje ruske vojske.

U zemljama NATO raketa je poznata kao Satana 2. Dugačka je nešto više od 35 metara i ima prečnik oko tri metra. Ona će moći da nosi bojevi teret od 10 tona.

Komentari (0)

Evropa