Evropa

Putin: Otkažite napad i blokirajte Azovstal tako da muva ne proleti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/04/2022

-

10:09

Putin: Otkažite napad i blokirajte Azovstal tako da muva ne proleti
kremlin.ru - Copyright kremlin.ru

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je ministru odbrane Sergeju Šojguu na zauzimanju Marijupolja, ali je rekao i da bi trebalo obustaviti dalje napore za zauzimanje kompleksa čeličane Azovstal, već da bi je trebalo blokirati "tako da muva ne proleti", stoji u zvaničnom saopštenju Kremlja. Šojgu je, kako se navodi, u izveštaju rekao Putinu kako je Marijupolj "oslobođen", i da su se, kako ih je nazvao, "preostali nacionalisti" sklonili u industrijsku zonu fabrike Azovstal.

Šojgu je naveo i da je Marijupolj zapravo "glavni grad bataljona Azov", kao i da je do Marijupolja dovedeno teško naoružanje, uključujući tenkove, raketne i artiljerijske sisteme velike snage. Takođe, dodao je i da je, u vreme kada je Rusija opkolila Marijupolj 11. marta, u ovom gradu bilo više od 8.100 boraca na strani Ukrajine, a da ih je sada oko 2.000 ostalo da se brani, kao i da su svi u kompleksu Azovstala.

Ističući da je, povlačeći se, ukrajinska vojska bila pokrivena civilnim stanovništvom, Šojgu je rekao da su u nekim slučajevima civili čak i isterivani iz podruma ili iz svojih stanova kako bi ih vojska koristila kao žive štitove. Ruski ministar odbrane Putinu je rekao i da se po predsedničkom nalogu u Marijupolju od 21. marta svakodnevno otvaraju humanitarni koridori za evakuaciju civila i stranih državljana.

"Evakuisano više od 140.000 civila"

Šojgu je istakao i da su pripadnici suparničkih oružanih snaga zamoljeni da polože oružje, pri čemu su im garantovani život, bezbednost i medicinska nega, kao i da je tokom evakuacije civila humanitarnim koridorima bilo angažovano i do 100 autobusa dnevno, i da je sve to bilo koordinisano sa zamenicom ukrajinskog premijera Irinom Vereščuk.

"Diplomatske misije stranih država i organizacije poput Crvenog krsta bili su obavešteni zvanično o vremenu i mestu evakuacije. U jednom trenutku smo čak i zahtevali njihovo prisustvo, kako bismo, naravno, ispoštovali sva humanitarna pravila u vezi sa tim, koliko je to moguće uz stalno, neprekidno vođenje i neprekidnu vatru iz Mariupolja", rekao je Šojgu.

On je dodao i da je iz Marijupolja evakuisano 142.711 civila, kao i da je fabrika čelika Azovstal opkoljena sa svih strana, a da su pripremljeni i autobusi i humanitarni koridori za izlazak civila koji bi želeli da se evakuišu sa teritorije kompleksa ove fabrike.

"Trenutno je situacija u gradu mirna, što nam omogućava da počnemo da uspostavljamo red, vraćamo stanovništvo i uspostavljamo miran život. Što se tiče onih koji su pobegli u fabriku Azovstal i tamo su bili temeljno blokirani i po celom perimetru, potrebno nam je oko tri-četiri dana da završimo i taj posao", zaključio je Šojgu u izveštaju koji podneo Putinu.

Putin: "Nema potrebe da se spuštate u katakombe"

Ruski predsednik čestitao je ministru odbrane na uspehu u Marijupolju, ali je rekao i da "predloženo zauzimanje industrijske zone (Azovstal) smatra neprikladnim".

"Naređujem vam da to otkažete. To je slučaj kada moramo misliti – odnosno uvek moramo misliti, ali u ovom slučaju još više – o očuvanju života i zdravlja naših vojnika i oficira. Nema potrebe da se spuštate u ove katakombe i puzite pod zemljom kroz ove industrijske objekte. Blokirajte ovu industrijsku zonu tako da muva ne proleti", rekao je Putin.

Naložio je i da se još jednom pozovu na predaju svi oni koji do sada nisu položili oružje, i da će im ruska strana "garantovati živote i dostojanstven tretman i skladu sa relevantnim međunarodnim pravnim aktima".

Putin je dodao da će oni koji su učestvovali u borbama u Marijupolju dobiti različite nagrade, kao i da će se u nekim slučajevima otići korak dalje pa će biti obezbeđeno "ovekovečenje sećanja na njih", i uputio je Šojgua da reši kako će se to odigrati.

"Stavljanje pod kontrolu tako važnog centra na jugu kao što je Marijupolj, predstavlja uspeh. Čestitam", zaključio je ruski predsednik u odgovoru ministru odbrane.

Prethodne večeri, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da su ukrajinski pregovarači spremni na bilo kakav format pregovora sa ruskom stranom u Marijupolju, kako bi spasili živote civila i pripadnika ukrajinskih snaga.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite iz minuta u minut u našem Live blogu.

Komentari (0)

Evropa